AOb: Bestrijding onbevoegdheid prioriteit

Er wordt te weinig ondernomen om onbevoegdheid van leraren terug te dringen. De AOb wil dat dit een zo hoog mogelijke prioriteit krijgt. Elke leerling heeft recht op een bevoegde docent. `Zonder rijbewijs niet de weg op, zonder getuigschrift niet voor de klas.'

Dat schrijft AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen in een brief aan de Tweede Kamer. Vandaag debatteert de Kamer over lerarenopleidingen en leraren.

De AOb roept de Kamer op een wetsvoorstel te ontwikkelen waarin staat dat onbevoegde leraren werken als docenten in opleiding. Tijdens hun studie werken ze onder de verantwoordelijkheid van hun opleiding en op school van een bevoegde docent. Ook moeten de mogelijkheden in de wet beperkt worden om onbevoegde leraren in het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs te laten werken.

Afschrikken

Verheggen wijst in de brief ook op de instroom bij pabo-opleidingen. `De toelatingseisen die nu door pabo's worden gehanteerd lijken af te schrikken.' Ze vreest tekorten en talent dat onnodig verloren gaat. Lerarenopleidingen moeten bovendien veel vaker een maatwerktraject aanbieden aan afgestudeerden van de pabo die werken in het vmbo. Vaak zijn zij nog vele jaren bezig met het halen van hun tweedegraadsbevoegdheid. `Onbevoegdheid moet zo effectief en efficient mogelijk worden tegengegaan', aldus Verheggen.

Lees de hele brief van de AOb aan de Tweede Kamer hieronder als PDF-document.

Zie het origineel.