Stichting naar Raad van State tegen sloop Papiermolen

Stichting naar Raad van State tegen sloop Papiermolen

Stichting Leefomgeving gaat bij de Raad van State in beroep tegen de mogelijke sloop van een deel van de ligweide van openluchtzwembad de Papiermolen en het bijhorende historische park. De gemeente verleende in oktober aan Rijkswaterstaat een vergunning om de gedeeltelijke sloop van het Rijksmonument mogelijk te maken. De sloop zou nodig zijn om de aanleg van het nieuwe knooppunt Julianaplein mogelijk te maken.

In de beroepsprocedure werkt de Stichting samen met de Stichting Vleermuiswerkgroep Groningen. Samen dienden zij eerder al een zienswijze in waarin zij hun grootste bezwaren tegen de sloop naar voren brachten.

Een belangrijk icoon van het Groninger cultureel en ecologisch erfgoed moet wijken voor de uitbreiding van de zuidelijke ringweg, aldus de Stichting. "De kenmerkende lommerrijke parkomgeving van de Papiermolen moet plaatsmaken voor een 300 meter lange muur van 3 meter hoog. De intieme sfeer van de ligweide zal daarmee verdwijnen, om van het sterk toenemende verkeerslawaai nog maar niet te spreken." Het nieuwe knooppunt komt aan de noordwestzijde op ongeveer 20 meter afstand van de muur te liggen. De gemeente schrijft in haar antwoord op de zienswijze van de stichting dat "de 'green wall' geen geluidswal is en niet als zodanig is bedoeld".

Het beroep tegen de ringweg zelf dat de stichting vorig jaar bij de Raad van State heeft aangespannen loopt nog. De stichting gaf ook daar al te kennen dat de voordelen van het project niet opwegen tegen de nadelen. "De Papiermolen heeft in 2011 de status van Rijksmonument gekregen. Nog geen 5 jaar later laat de gemeente datzelfde Rijksmonument kapotmaken ten faveure van een peperduur verkeersknooppunt dat het doorgaande verkeer moet faciliteren. Stoplichten op het Julianaplein verdwijnen weliswaar, maar bestemmingsverkeer staat straks stil voor de nieuw te plaatsen stoplichten rondom het Julianaplein, bedoeld om de toegang tot de snelweg te doseren".

Ook de bereikbaarheid van de Papiermolen is nog onzeker. De fietstunnel naar de Rivierenbuurt zal in de plannen verdwijnen, en de Raad van State heeft tevens vraagtekens gezet bij de nieuwe voetgangersbrug over het nieuwe trace heen.

"De ligweide in het park is het zonovergoten groene decor geweest voor vele zomerse romances. Een aantal Stadjers heeft er zelfs hun bestaan aan te danken. Bent u zelf een Papiermolenkind, of heeft u er uw partner ontmoet, laat u zich dan horen via hashtag #papiermolenliefde", aldus een woordvoerder. Het adres van de Stichting Leefomgeving op twitter is @RingZuid.

bijgewerkt op: 18-11-2015