Veel meer geld naar terreurbestrijding

Bontes / Van Klaveren

Veel meer geld naar terreurbestrijding

17/11/2015

In de Kamer, Spreekteksten Joram

Voorzitter, 'een spook waart door Europa', schreef Karl Marx in zijn manifest over het communisme. Decennialang hebben daarna volkeren geleden onder zijn spook.

Voorzitter, ook nu waart er een spook rond. Niet alleen door Europa maar door de hele wereld. Van het Midden-Oosten tot Afrika. Van het Verre Oosten en de Verenigde Staten tot in Europa. Ik heb het over het spook van de jihad. De islam in haar meest gewelddadige vorm.

De walgelijke massa-slachting in Parijs door zelfmoordterroristen en vuur van Kalasjnikov's is het voorlopige dieptepunt van de oorlog die gaande is. Een oorlog van gestoorde islamitische extremisten, die hun virulente haat tegen het Westen hebben omgezet in puur kwaad.

Ze voeren een oorlog tegen onze manier van leven. Tegen onze openheid en bovenal tegen onze vrijheid. De wereld is geschokt, maar kan niet verbaasd zijn.

Door de enorme immigratiestromen van de afgelopen decennia zien we in het Westen, in onze eigen steden, steeds vaker de botsende beschavingen, waar professor Huntington al twintig jaar geleden over schreef. De vrijheid van meningsuiting, de scheiding van kerk en staat, de gelijkwaardigheid van man en vrouw, hetero en homo. Het zijn waarden die binnen de islam niet of slechts gemankeerd voorkomen.

Gelukkig, voorzitter, verenigen veel moslims de Westerse vrijheidsideeen met hun levensbeschouwing, door bepaalde passages in de Koran naast zich neer te leggen of anders te interpreteren. Maar het verband tussen de slachtingen in Parijs en de bron waaruit zij voortkomen valt niet te ontkennen. Het spook van de jihad is onderdeel van de islam.

Maar voorzitter, spoken zijn gegrond op waanvoorstellingen. Het zijn schrikbeelden. En in angst wegkijken is dan het slechtste wat je kunt doen.

Wat wij moeten doen is de waanvoorstelling van IS en andere islamitische extremisten to-taal vernietigen. Met alle middelen die we voorhanden hebben. Dat moet nu een topprioriteit zijn.

Veiligheid is immers de kerntaak van de staat. Forse investeringen zijn dan ook nodig. Hier, bij de begroting Binnenlandse Zaken wil ik pleiten voor 2 concrete maatregelen:

100 miljoen extra voor de AIVD, waar ik ook een amendement voor heb ingediend, en, zoals mijn fractie al meer dan een jaar stelt, de invoering van administratieve detentie voor terreurverdachten.

Voorzitter, de AIVD, onze inlichtingendienst, is de afgelopen jaren verzwakt geraakt. Zelfs zo erg dat eind vorig jaar bekend werd gemaakt dat de dienst medewerkers moest lenen van de politie om jihadverdachten in de gaten te houden. De Algemene Rekenkamer gaf aan dat eerdere bezuinigingen diepe sporen hebben nagelaten bij de AIVD. De gevolgen zullen nog jaren voelbaar zijn. En voormalig inlichtingen-analisten geven aan dat Nederland niet is voorbereid op terreur. En dat in een tijd van oorlog...

Voorzitter, de AIVD moet op oorlogssterkte zijn. Maar de informatiepositie van de AIVD lijkt niet op orde. Volgens de veiligheidsdienst was er geen signaal dat IS-terroristen via de asielinstroom Europa binnenkwamen. Alles wijst erop dat de vreselijke aanslag in Parijs het tegendeel bewees.

Voorzitter, met de groeiende terreurdreiging, het aantal jihadgangers dat nog steeds stijgt en inmiddels al 40 teruggekeerde extremisten moet de dienst op maximale sterkte zijn. Is de minister bereid zich hard te maken om jihadgangers per definitie de toegang tot ons land te ontzeggen? En zo neen, kan hij dan garanderen dat de huidige capaciteit van de dienst voldoende is om iedereen te volgen en in beeld te houden?

Dan voorzitter, administratieve detentie. Bevriende democratische rechtsstaten als de VS, Australie en het Verenigd Koninkrijk kennen reeds de mogelijkheid om terreurverdachten preventief vast te zetten, op zware aanwijzingen van inlichtingendiensten. Binnen een half jaar toetst een bestuursrechter of er verlengd moet worden. Zeker met het oog op `homegrown' terroristen en de grote groep terugkeerders is dit een middel dat nodig is. Enkel het sluiten van de grenzen is onvoldoende. Is de minister bereid hier eindelijk op in te zetten?

Ten slotte voorzitter, heeft de minister-president terecht aangegeven dat we in oorlog zijn met IS. In dat kader zou ook het oorlogsrecht van toepassing zijn. Dit betekent dat jihadisten, op grond van artikel 4 van de Wet op het oorlogsstrafrecht, naast denaturalisatie ook levenslang kunnen krijgen. Graag hoor ik de visie van de minister hierop.

Voorzitter, ik sluit af. Nederland is in oorlog met Islamitische Staat maar de inlichtingendiensten zijn niet op oorlogssterkte. We zijn in oorlog met een vijand die onze manier van leven wil vernietigen maar Nederland lijkt niet alles in te zetten om juist die vijand te vernietigen.

Voorzitter, Karl Popper wees al op de tolerantieparadox voor de open samenleving: intolerantie kan niet worden getolereerd. Laten we daarom zo snel mogelijk schakelen. Laten we beginnen met een extra investering van 100 miljoen voor de AIVD en de invoering van administratieve detentie.

Dank u wel.