Molenbeek: de impact op de bewoners

TV | wo 18 nov 2015

De Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek werd gisteren overspoeld door huiszoekingen en politieacties. De gemeente wordt gezien als een broeinest voor terroristen omdat het brein achter de aanslagen in Parijs en twee aanslagplegers hier vandaan kwamen. Hoe is het om in een wijk te wonen die mensen een 'broedplaats van terroristen' noemen? En wat is de impact op de bewoners?

Twee van de daders van de aanslagen van afgelopen vrijdag komen uit Molenbeek en planden vanuit daar de aanslagen. Ook de zeventwintigjarige Abdelhamid Abaaoud komt uit de Brusselse gemeente. Hij wordt gezien als het brein achter de aanslagen.

De wijk, die zo'n 95.000 inwoners telt, is een van de armste gemeentes in Belgie. Dertig procent van de inwoners in de gemeente is werkeloos. Daarnaast zou een op de vier jongeren de middelbare school niet afmaken.

Verslaggeefster Fannie Tijmstra is in de Brusselse wijk en praat met de bewoners. Hoe is het om in een wijk te wonen die mensen een 'broeinest van terroristen' noemen? En wat is de impact van alle politieacties op de bewoners?

Eerdere links met Molenbeek

Op 15 november werden bij huiszoekingen in de gemeente vijf mensen opgepakt in verband met de aanslagen in Parijs. Molenbeek wordt na de aanslag gezien als broeinest voor terroristen. Er is al vaker een link gevonden tussen terroristen en de Brusselse gemeente:

21 augustus 2015

In de Thalys naar Parijs wordt een man met een vuurwapen overmeesterd. De verdachte stapte in Molenbeek op de trein.

Op 7 januari 2015

De broers Kouachi vermoorden in Parijs twaalf mensen van het satirische blad Charlie Hebdo. De wapens die zij gebruikten kwamen uit Molenbeek.

Mei 2014

Terrorist Mehdi Nemoush, die woonde in Molenbeek, schiet vier mensen dood in het Joods museum in Brussel.

Kijk hieronder de reportage 'Molenbeek: voedingsbodem voor radicalisme?' van 17 november: