Stigas helpt om medewerkers gezond en vitaal te houden

Binder Groenprojecten uit Portugaal wint eerste prijs

Ook medewerkers van land- en tuinbouwbedrijven gaan langer doorwerken. Hun vermogen om zich aan te passen neemt echter af en ze worden letterlijk en figuurlijk minder wendbaar. Wat kunnen werkgevers doen om hen ook op oudere leeftijd op een plezierige en productieve aan de slag te houden?

Het antwoord op die vraag kwam van meerdere agrarische ondernemers, die vandaag in Houten de Stigas-bijeenkomst `Vitale bedrijven hebben de toekomst' bijwoonden. Onder hen zes genomineerden bedrijven, die elk op hun eigen manier het personeelsbeleid goed voor elkaar hebben. Op hun bedrijven zit het ziekteverzuim onder 1% tegen het landelijk agrarisch gemiddelde van 3,2%. Het verzuim over heel Nederland ligt op 4,2%.

Inzetbaarheid

Onder de noemer Werken aan morgen maakt Stigas werk van vitaliteit en inzetbaarheid van medewerkers in de agrarische en groene sector. Het project wordt gesubsidieerd door het ministerie van SZW en Colland-fondsen. Ondernemers kunnen er op vele, uiteenlopende manieren op inhaken: van risicoanalyse en loopbaangesprek tot vitaliteitsscan en gezondheidscheck.

Ondernemers gaven daar in Houten hun eigen vertaling: `met echte belangstelling voor je medewerkers is veel te bereiken', `mensen die goed in hun vel zitten en met plezier werken, presteren het best' en `veerkracht kun je creeren door teamwork en transparantie'. De bedrijfs- en werkcultuur wordt echter bepaald door de werkgever en medewerkers, al is de ondernemer zelf in de praktijk meestal de sturende kracht.

Maatwerk

In een serie rondetafelgesprekken lag het accent op de duurzame inzet van medewerkers. Werkgevers kunnen zelf veel op dat gebied doen, maar kunnen via Stigas beschikken over een serie handvatten om hen daarbij te helpen. De verschillen tussen sectoren en bedrijven zijn groot, maar door maatwerk richting werkgevers valt veel te bereiken. Langer gezond en vitaal blijven doorwerken kan, zo blijkt in de praktijk.

Ter afsluiting van de bijeenkomst werden voor de tweede keer prijzen uitgereikt aan drie vooruitstrevende bedrijven, die werk maken van vitaliteit en inzetbaarheid. De eerste prijs `Gezond en vitaal werken' ging naar Binder Groenprojecten (Portugaal). Tweede werd Landschapsbeheer Groningen (Hoogkerk) en derde Van Lenthe, groen, grond en infra (Dalfsen). De publieksprijs werd uitgereikt aan orchideeenkwekerij Floricultura (Heemskerk).

17 november 2015

BRON: Jack Luiten