VWS geeft inkijkje in publiekscampagne op Europese Antibioticadag

Nieuwsbericht | 18-11-2015 | 13:00

Door teveel en onnodig gebruik van antibiotica kunnen bacterien ongevoelig worden. Hierdoor kan bijvoorbeeld een simpele blaasontsteking levensbedreigend worden. Om dit tij te keren, vragen alle Europese landen vandaag aandacht voor dit probleem. Het ministerie van VWS licht hierbij alvast een tipje van de sluier op door een inkijk in de publiekscampagne. Vanaf januari zijn uitingen breed beschikbaar.

Aan de ene kant zijn antibiotica belangrijk om infecties met bacterien te bestrijden. Aan de andere kant kunnen bacterien door het gebruik van antibiotica ongevoelig worden voor het middel. Als bacterien ongevoelig worden, zijn eenvoudige infecties niet of nauwelijks te behandelen. Daarom is het belangrijk om alleen antibiotica te gebruiken als het echt nodig is.

Campagne

Het ministerie van VWS wil mensen hierop attenderen via de campagne `Daar wordt iedereen beter van'. Deze driejarige campagne start in januari 2016 en vraagt aandacht voor een zorgvuldig gebruik van antibiotica. Naast de algemene campagne zullen ook afgeleiden gemaakt worden voor zorgprofessionals en andere betrokkenen. Op de website www.daarwordtiedereenbetervan.nl wordt alvast een tipje van de sluier opgelicht

Brede aanpak

Het probleem van antibioticaresistentie is zeer omvangrijk. Daarom neemt de overheid maatregelen op alle terreinen waar de gezondheid van mensen wordt bedreigd door resistente bacterien. In de zorg, veehouderij, voedselproductie, ontwikkeling van nieuwe behandelmethoden en ook internationaal. Deze publiekscampagne is onderdeel van deze brede aanpak van Antibioticaresistentie.