'Terreurdrug' captagon, brandstof voor jihadstrijders

Web only | wo 18 nov 2015

`Het leek levende doden, alsof ze gedrogeerd waren' vertelt een ooggetuige die de moordenaars van Bataclan uit de auto zag stappen voor ze aan hun gruwelijke werk begonnen. Het kan wijzen op functioneel druggebruik, om vermoeidheid, maar vooral angst, pijn en emoties uit te schakelen. Op het slagveld in Syrie is het gebruik van drugs als Captagon inmiddels gemeengoed.

Het gebruik van de drugs Captagon, een amfetamine, stimuleert het hormoon dopamine. Hiermee verbetert de concentratie en krijgen gebruikerseen euforisch gevoel en voelen geen vermoeidheid, pijn en angst meer. De drug werd aanvankelijk vooral in Libanon gemaakt, maar wordt sinds de burgeroorlog voornamelijk in Syrie geproduceerd. Zowel leden van de Syrische oppositie als IS zetten de drug in om de effectiviteit van strijders te vergroten.

Eerder is de drug aangetroffen in het lichaam van Seifedinne Rezgui, de terrorist die in juni op het strand van het Tunesische Sousse 38 mensen doodschoot. Momenteel worden de lichamen van de aanslagplegers in Parijs toxicologisch onderzocht.

De drug wordt met name in Saudi Arabie gebruikt als partydrug en er bestaat een levendige smokkelhandel vanuit Libanon, Syrie en Jordanie .

Eerder zond EenVandaag onderstaande reportage uit over een drugskartel dat met de productie van Captagon de strijd van de rebellen tegen president Assad financiert: