Wilgenoogst voor verwarming SchatEiland Zeumeren

Duurzame recreatie met Zeumeren als proeftuin

Wilgenoogst voor verwarming SchatEiland Zeumeren

Vandaag hield beheerder van 20 recreatiegebieden Leisurelands in samenwerking met Probos, provincie Gelderland, STIRR, Innovatienetwerk en Grondverzetbedrijf Volker het Wilgenoogstfeest op recreatiegebied Zeumeren in Voorthuizen. Het is de eerste oogst van de wilgenplantage die in april 2013 is aangeplant. De wilgen dienen als brandstof voor de biomassa-installatie die zorgt voor de verwarming van het overdekte avonturenparadijs SchatEiland Zeumeren.

De wilgenplantage is speciaal aangeplant om brandstof te leveren voor de biomassa-installatie. Op een perceel van een halve hectare op het recreatiegebied is in drie jaar tijd een biomassabos ontstaan. Bij het gebruik van de biomassa verbranden de houtsnippers in een installatie die warmte opwekt voor de attractie. Het is een CO[*]-neutraal verwarmingssysteem.

Wilgenplantages levert energie en staat goed in het landschap

Wilgenplantages zijn van toegevoegde waarde voor het milieu, de portemonnee en de uitstraling van het recreatiegebied. Na de eerste oogst kan er iedere paar jaar opnieuw geoogst worden om een bijdrage te leveren aan de verdere verduurzaming van de recreatiegebieden van Leisurelands. Daarnaast past het wilgenbos goed in het landschap van het recreatiegebied.

Toekomstperspectief duurzame recreatie

Jan Jacob van Dijk, gedeputeerde energietransitie in Gelderland, oogstte deze dag de eerste wilgen. Voor de genodigden waren er diverse demonstraties van de biomassa-installatie en de biovergasser. Ook stond een terreinbezoek op het programma. Verschillende sprekers namen de bezoekers mee in de wereld van duurzaamheid. Thema*s als duurzaam recre*ren met biomassa, groen en groei: innovatie recreatie en ruimte, multifunctionele biomassateelt in wilgenplantages en kansen voor biomassa in het Gelders Energieakkoord, kwamen aan de orde.

Duurzaamheid vergroten

Onder het motto duurzaam recre*ren levert Leisurelands, een actieve bijdrage aan het verbeteren en verduurzamen van de leefomgeving en de optimalisatie van haar maatschappelijk rendement als organisatie. Het gaat hierbij niet uitsluitend om energieneutraal opereren en energie genereren, denk aan zonnepanelen, biomassa, biovergassing, houtkachels, ledverlichting of ondergrondse vuilopslag. Maar ook om het delen en uitbouwen van kennis en het borgen van een groene en gezonde omgeving.

Recreatiegebied Zeumeren is de proeftuin als het gaat om biomassa en biovergassing. Voor de toekomst heeft Leisurelands als doel om alle 20 recreatiegebieden energieneutraal te laten opereren en energie te kunnen leveren aan de omgeving.

Meer informatie op www.leisurelands.nl/duurzaam-recre*ren.