Gemeente Leiden: Leiden wil in 2050 klimaatneutraal zijn

woensdag, 18 november 2015

De gemeente Leiden doet mee aan de Klimaatcoalitie, een samenwerkingsverband van organisaties, bedrijven en overheden om klimaatneutraal ondernemen te ondersteunen en te stimuleren. Klimaatneutraal ondernemen betekent dat bij bedrijfsactiviteiten geen CO2 wordt uitgestoten.

Deelname aan de Klimaatcoalitie betekent dat Leiden in 2050 klimaatneutraal wil zijn. Dit streven beperkt zich niet alleen tot de eigen organisatie, maar richt zich op de gehele stad.

Leiden wil als stad van kennis en innovatie voorop lopen op het gebied van duurzaamheid. Hiervoor zijn samen met de stad forse duurzaamheidsambities bepaald die zijn vastgelegd in het ambitiedocument `Leiden Duurzaam 2030; Een kansrijke, leefbare stad voor nu en straks'. Met zestien concrete doelstellingen uit de Duurzaamheidsagenda 2016-2020 `Werken aan een Duurzaam Leiden 2030' gaat Leiden actief aan de slag om de duurzaamheidsambities in 2030 te bereiken. De Klimaatcoalitie is ontstaan op initiatief van het ministerie van I&M, Klimaatverbond, MVO Nederland en Natuur en Milieu. Deelname aan de Klimaatcoalitie is mede geinitieerd doordat de gemeentelijke organisatie onlangs de Climate Makeover heeft gewonnen. Dit betekent dat de gemeente Leiden met behulp van MVO Nederland en Klimaatplein een jaar lang geadviseerd, ondersteund en gevolgd wordt bij haar stappen naar een klimaatneutrale bedrijfsvoering. Dit sluit goed aan bij de duurzaamheidsambities die Leiden heeft voor een Duurzaam 2030.

Daarnaast doet Leiden eind november mee aan de Parijsverklaring van de Klimaatcoalitie. Dit is de grootste duurzaamheidsconferentie van deze tijd. De Parijsverklaring is een initiatief van Klimaatverbond Nederland, in afstemming met andere nationale en internationale partijen, tot het formuleren van een `oproep voor een daadkrachtig, lokaal, nationaal en mondiaal klimaatbeleid', kortweg de Parijsverklaring. Met de ondertekening van de Parijsverklaring stelt de gemeente Leiden als ambitie om uiterlijk in 2050 een klimaatneutrale bedrijfsvoering te hebben.