KU Leuven reikt vijf eredoctoraten uit

18 NOV. 2015. Naar aanleiding van haar Patroonsfeest bekroont de KU Leuven jaarlijks personen met bijzondere verdiensten op wetenschappelijk, maatschappelijk of cultureel vlak. Op 10 februari 2016 worden eredoctoraten uitgereikt aan vijf mensen die uitblinken in hun domein.

Alessandro Baricco is schrijver en cultuurcriticus. Met romans als Oceaan van een zee en Zijde wist hij de literaire kritiek en een breed literatuurminnend publiek voor zich te winnen. In zijn essays toont hij zich een scherp waarnemer en gevat chroniqueur van de hedendaagse samenleving. In zijn boek De Barbaren haalt Baricco de populaire mythe van de culturele Apocalyps onderuit. Hij argumenteert dat onze cultuur niet verwoest wordt, maar gewoon verandert. In tijden van Google is het niet langer de culturele aristocratie die zijn stempel drukt, maar geeft iedereen mee vorm aan onze cultuur. Hij werd voorgedragen door professor Bart Van Den Bossche.

Peter N. Bouckaert is directeur van het emergencies team van Human Rights Watch. Hij gaat ter plaatse in conflictgebieden en verzamelt er bewijsmateriaal van eventuele mensenrechtenschendingen. Hij verrichtte onder meer werk in Kosovo, Irak en Afghanistan. Ook tijdens de Arabische Lente ging hij ter plaatse in Libie en Syrie en recent rapporteerde hij over de situatie van de vluchtelingen in Griekenland en Oost-Europa. Peter Bouckaert getuigde over zijn ervaringen en bevindingen in de Amerikaanse senaat, de Raad van Europa en het Joegoslavietribunaal in Den Haag. Hij werd voorgedragen door Cedric d'Hondt, studentenvertegenwoordiger van de Faculteit Rechten.

Professor Anantha P. Chandrakasan is een wereldautoriteit op het vlak van de ontwikkeling van elektronische chips. Zijn onderzoek richt zich op chips die werken op een bijzonder laag vermogen. Dit is vandaag bijzonder relevant voor, omdat we evolueren naar een `Internet of Things' waarbij sensorchips steeds vaker autonoom zullen moeten werken, zonder externe energie. Daarnaast is professor Chandrakasan gekend vanwege de handboeken, papers en conferenties waarmee hij zijn werk uitdraagt naar medeonderzoekers en studenten. Enkele van zijn papers behoren tot de basiswerken in hun domein. Hij werd voorgedragen door de professoren Michiel Steyaert en Wim Dehaene.

De KU Leuven reikt een gedeeld eredoctoraat uit in het domein van de biomedische wetenschappen. Dit eredoctoraat gaat naar professor Emmanuelle Charpentier en professor Jennifer A. Doudna. Beide onderzoekers verrichten baanbrekend werk op het vlak van `genome editing'. Op basis van fundamenteel onderzoek naar het immuunsysteem van bacterien, toonden de onderzoekers aan dat het CRISPR-Cas9 systeem kon worden aangewend om op een gerichte manier de genetische code aan te passen. Deze ontdekking heeft geleid tot revolutionaire veranderingen in de methodologie voor het bestuderen van het genoom en opent onverwachte perspectieven voor de behandeling van genetische aandoeningen. De promotor van dit gedeelde eredoctoraat is professor Ludo Van Den Bosch.

Carrie J. Menkel-Meadow is als socioloog en jurist gespecialiseerd in internationaal conflictmanagement, feministische rechtstheorie en rechtsethiek. Ze treedt regelmatig op als bemiddelaar in conflicten en werkte als consultant voor onder ander de Verenigde Naties en de Wereldbank. Doorheen haar carriere leidde professor Menkel-Meadow advocaten, rechters, diplomaten en bemiddelaars op over de hele wereld. Professor Menkel-Meadow zet zich in voor de zwakkeren in onze samenleving en is een rolmodel voor vrouwen in onze maatschappij. Zij werd voorgedragen door de professoren Alain Verbeke, Martin Euwema en Koen Matthijs.