Staatssecretaris brengt belemmeringen in kaart voor samenwerking regionale media

Staatssecretaris brengt belemmeringen in kaart voor samenwerking regionale media

18 november 2015

Tijdens het wetgevingsoverleg (WGO) over de regionale media maandag 16 november zei staatssecretaris Sander Dekker (OCW, VVD) wel oren te hebben naar de wens van de Kamer (en provincies) om nog eens goed te kijken naar de regels die samenwerkingsverbanden tussen regionale omroepen en regionale kranten belemmeren. Pieter Heerma (CDA) heeft dat de regering bij motie verzocht. Ook wil de Kamer in meerderheid dat de redactionele onafhankelijkheid van regionale omroepen op een goede manier wordt geborgd in de wet op de regionale media, die naar verwachting midden volgend jaar naar de Kamer wordt gestuurd. Dekker meldde maandag overleg te voeren met IPO en een goede verankering aan IPO-delegatieleider Ger Koopmans (Limburg, CDA) te hebben toegezegd.

De motie dat de bezuiniging van 17 miljoen euro op de regionale omroepen niet ten koste mag gaan van de journalistieke kwaliteit, kan waarschijnlijk niet op een meerderheid rekenen. Als alle niet-redactionele bedrijfsonderdelen van de regionale omroepen zijn samengevoegd in vijf in plaats van dertien organisaties, blijft er nog 5 miljoen euro te bezuinigen over. Die moet dan nog gevonden worden bij de afzonderlijke redacties, stelt Norbert Klein van de gelijknamige fractie. `Dat geeft dus nog meer verschraling van de regionale journalistiek, zeker in dunbevolkte gebieden', concludeerde SP-Kamerlid Jasper van Dijk. De staatssecretaris kan niet garanderen dat verdere bezuinigingen ten koste van de redacties gaan. De motie van Klein die daarom vraagt ontraadt hij.

Van Dijk vraagt de regering om in dunbevolkte gebieden regelvrije zones in te stellen, zodat kranten daar gemakkelijker kunnen samenwerken met de omroep. Ook die oproep wijst Dekker af. Evenals de aandrang van de Kamer om regionale producten mee te nemen bij de digitalisering van media door Beeld & Geluid. Regionale omroepen die dat willen moeten dat zelf betalen, meent Dekker. Dinsdag 24 november wordt over de moties gestemd.