Vernietig het kalifaat, bombardeer IS ook in Syrie

Bontes / Van Klaveren

Vernietig het kalifaat, bombardeer IS ook in Syrie

18/11/2015

Spreekteksten Louis

Voorzitter, allereerst wil ik mijn medeleven betuigen met de slachtoffers en nabestaanden van de gruwelijke aanslagen in Parijs.

Voorzitter, IS moet worden vernietigd. Het zogenaamde kalifaat moet met de grond gelijk worden gemaakt.

De premier zei terecht dat we in oorlog zijn met IS. Bij deze verstrekkende woorden horen ook krachtige daden. Maar daar laat het kabinet het volledig afweten. Zo weigert Nederland nog steeds bommen te gooien op IS in Syrie, de thuisbasis van onze vijand. Telkens buigt de VVD weer voor de PvdA.

Ook het budget voor Defensie is zwaar ontoereikend. We zijn in oorlog terwijl onze krijgsmacht totaal is uitgekleed. Het is absurd en levensgevaarlijk. Nederland voert de militaire strijd met een gebroken geweertje.

Ons land neemt elke maand duizenden asielzoekers op. De kans is aanzienlijk dat tussen al die mensen IS-strijders verstopt zitten. Het lijkt erop dat in ieder geval een aanslagpleger in Parijs zich vrij kon bewegen via de asielinstroom.

Mijn fractie stelt daarom voor: geen enkele asielzoeker er meer in. Uitsluitend opvang in de eigen regio. Speel geen spelletjes meer met onze nationale veiligheid.

Voorzitter, het opengrenzenbeleid en de ongebreidelde immigratie van de afgelopen decennia hebben geleid tot de noodsituatie waarin wij nu verkeren. Tegen Eurocommissaris Frans Timmermans zeggen wij: de EU leidt niet tot stabiliteit, maar tot chaos en conflict. We zien het elke dag op het nieuws. Het is goed dat de EU-zeepbel uit elkaar spat.

Laten we terugkeren naar de EEG, waarbij bevoegdheden op het gebied van immigratie weer volledig worden overgedragen aan de lidstaten. Nederland kan dan weer soeverein opereren.

Helaas, Voorzitter, is het nog niet zover. Nog steeds hebben we te maken met een eurofiel kabinet dat in strijd handelt met onze nationale belangen. Zo laat het kabinet zich, net als andere Europese landen, chanteren door een dictator in Ankara. Terwijl er helemaal geen garantie is dat Turkije de grenzen sluit, maakt Nederland maar liefst 117 miljoen euro over.

Voorzitter, de Turken komen door zoveel Europese naiviteit niet meer bij van het lachen.

Ook Afrika krijgt bijna twee miljard van het nieuwe EU-fonds. En natuurlijk heeft Nederland de hoogste bijdrage toegezegd, 15 miljoen euro. Geld dat verdwijnt in de zakken van Afrikaanse dictators.

Als onderdeel van deze deal wordt legale immigratie vanuit Afrika gestimuleerd. Niemand in Nederland zit daar op te wachten. Het is te gek voor woorden. Dit bedrag van ruim 130 miljoen kan veel beter worden gebruikt voor de militaire inzet in Syrie en de grensbewaking in Nederland.

Voorzitter, ik wil nog graag een punt aanhalen, namelijk onze relatie met Israel. Deze wordt al jaren door het kabinet verwaarloosd. Premier Netanyahu heeft groot gelijk. De Europese landen moeten zich met het labelen van Israelische producten kapot schamen.

Samen met Israel, een baken van licht in een uiterst duister Midden-Oosten, zijn we in oorlog met het jihadisme. Laten we deze bondgenoot door absurd EU-beleid niet verder van ons vervreemden, maar samen optrekken tegen dit kwaad.

Dank u wel.