Start aanbrengen kleilaag zijtak Twentekanaal

Start aanbrengen kleilaag zijtak Twentekanaal

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 november 2015- Laatste update: 18 november 2015 17:09 uur

Rijkswaterstaat start met het herstellen van de bodem van de zijtak van het Twentekanaal om het kwelprobleem aan te pakken. De aannemer begint deze week met de voorbereidingen. Daarna beginnen we spoedig met het aanbrengen van vloeibare klei op de bodem van het kanaal.

Foto koeien nieuwsbrief kwel dd nov15 1280 pix

Optimaal grondwaterniveau

De verwachting is dat we hiermee de grondwaterstand kunnen terugbrengen naar de situatie van 2001. Dat is het voor het gebied zo optimaal mogelijke grondwaterniveau. Omwonenden ondervinden nauwelijks hinder van de werkzaamheden. Alleen de scheepvaart krijgt te maken met een snelheidsbeperking. Hierover heeft Rijkswaterstaat een scheepvaarbericht verstuurd en Schuttevaer geinformeerd.

Planning

De huidige klei op de bodem van de zijtak is van uitzonderlijk schone kwaliteit. Het kost daarom tijd om genoeg nieuwe klei te vinden van dezelfde kwaliteit. Op dit moment hebben we voldoende klei voor het traject tussen de A1 en de A35. De huidige planning is dan ook dat we dat hebben aangebracht voor de start van het volgende landbouwseizoen (maart 2016). Voor de rest van het traject (ter hoogte van Almelo) moet er nog geschikt materiaal worden gevonden.

Peilen van de resultaten

We verwachten dat de op de bodem aangebrachte kleilaag al binnen enkele weken zichtbaar resultaat oplevert: een verlaging van de grondwaterstand. Om dat nauwgezet te volgen, hebben Rijkswaterstaat en waterschap Vechtstromen 16 extra peilbuizen aangelegd. In het totaal zijn er nu 100 meetpunten. Van 3 peilbuizen kunt u zelf online de metingen raadplegen.

Informatieavond

Graag geven we u gelegenheid om meer uitleg te krijgen over de werkzaamheden, de toegepaste technieken en materialen, de verwachte hinder en de planning. Daarvoor organiseren we een informatieavond op 8 december aanstaande, van 19.00 tot 20.30 uur in restaurant 't Maatveld, Tusveld 31-33, Bornerbroek. We hopen die avond ook eerste resultaten te kunnen presenteren.

U kunt 8 december met uw vragen terecht bij specialisten van Rijkswaterstaat, waterschap Vechtstromen en de uitvoerende aannemer. Er is geen vast programma. U kunt dus binnenlopen wanneer het u uitkomt.

Vragen?

Hebt u al eerder vragen? Dan kunt u dagelijks terecht bij de gratis landelijke informatielijn van Rijkswaterstaat 0800-8002. Op werkdagen van 07.00-20.00 uur en in het weekend en op feestdagen van 10.00-18.30 uur.