50PLUS wil in Gooise Meren bindend referendum

De politieke partij 50PLUS wil dat in Gooise Meren als eerste gemeente de mogelijkheid komt voor het houden van een bindend referendum. De voorwaarden zijn dat het wel om belangrijke kwesties gaat, zoals ruimtelijke ordening of het vluchtelingenbeleid.

Ook moeten er volgens 50PLUS hoge drempels komen om het referendum aan te vragen of de uitslag bindend te doen zijn.

Het initiatief van 50PLUS is gebaseerd op een voorstelbijdrage van opiniepeiler drs. Maurice de Hond. Volgens De Hond is het stelsel waarin de kiezers een keer in de vier jaar mogen stemmen en vervolgens maar moeten afwachten wat er met hun stem gebeurt, niet meer van deze tijd en bieden de nieuwe technologische ontwikkelingen andere mogelijkheden met overzichtelijke kosten. Mensen zonder internet worden nadrukkelijk erbij betrokken.

Het voorstel houdt in dat als 10% van de kiezers dat wil er een referendum kan komen. Via het burgerservicenummer kan men een stem uitbrengen. Het referendum wordt bindend als er een meerderheid is die groter is dan de helft van het aantal kiezers dat bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen een stem uitbracht.

Voor dit idee is geen grondwetswijziging nodig indien de gemeenteraad van Gooise Meren dit onderling afspreekt. Gooise Meren ontstaat uit samenvoeging van de gemeenten Naarden, Muiden en Bussum. Op 18 november worden daar tussentijdse gemeenteraadsverkiezingen gehouden.

Naast belangrijke zaken in de ruimtelijke ordening als onderwerp voor een bindend referendum noemt 50PLUS ook het vluchtelingenbeleid. 50PLUS daarover in het verkiezingsprogramma:

"50PLUS heeft landelijk een eigen goed afgewogen standpunt. 50PLUS vindt dat mensen die door honger of dood worden bedreigd, geholpen moeten worden. Maar als klein en dichtbevolkt land kan dat niet onbeperkt. Een streng beleid is noodzakelijk en moet draagvlak onder de bevolking hebben."

Daarom wil 50PLUS dat de mening van alle inwoners gevraagd wordt als 10% van de kiezers dat wil.

Klik HIER om kennis te nemen van het voorstel van Maurice de Hond. Zie het origineel.