Grote verschillen tussen tarieven in-flight wifi


Wifi in het vliegtuig soms extreem duur

BREDA, 20151118 -- Steeds meer luchtvaartmaatschappijen bieden wifi aan tijdens vluchten, maar de tarieven van dit in-flight wifi aanbod lopen sterk uiteen. Dit blijkt uit onderzoek van vliegticketwebsite Tix.nl, dat de wifi-pakketten en –kosten van een groot aantal airlines onderzocht. Een handvol maatschappijen rekent geen extra kosten, terwijl sommige airlines juist bijzonder hoge tarieven hanteren voor het gebruik van internet aan boord.

Grote prijsverschillen

Een handvol vliegtuigmaatschappijen biedt volledig gratis wifi aan boord van een groot aantal, of soms zelfs alle vluchten. Onder meer Norwegian, JetBlue en Nok Air rekenen, bij normaal gebruik, geen kosten voor wifi.

De airlines die kosten in rekening brengen, doen dit per Mb of per tijdseenheid. De laatste optie is het meest inzichtelijk, omdat je precies weet waar je aan toe bent. De kosten per uur, per vlucht of per volledige dag lopen echter sterk uiteen. Het uurtarief varieert van €8,90 tot €14 per uur; een verschil van bijna 60%.

De prijzen van MB-pakketten verschillen zelfs nog meer van elkaar. Zo rekent Emirates slechts 1 dollar voor 500 MB, terwijl je bij het Spaanse Iberia voor het verbruik van dezelfde hoeveelheid dataverkeer $827,50 moet afrekenen.

Het wifi-aanbod en de tarieven hiervan veranderen zeer snel. Bij Tix.nl raadt men daarom aan om niet alleen de kosten te vergelijken, maar deze kort voor vertrek nogmaals te controleren.

Aantal airlines met wifi neemt toe

Meer dan 80% van alle grote airlines biedt momenteel of op korte termijn in-flight wifi aan, of onderzoekt de mogelijkheden om een dergelijke service aan te bieden. KLM test momenteel het gebruik van wifi aan boord van één Boeing 777-toestel en de 787-Dreamliners.

Ook zijn er enkele tussenpartijen die wifi-netwerken aan boord verzorgen. Zo kun je via GoGo internetten aan boord van acht verschillende, voornamelijk Amerikaanse, luchtvaartmaatschappijen met hetzelfde abonnement. Met 50 dollar per maand is het niet goedkoop, maar het is aanzienlijk gebruiksvriendelijker dan de vele individuele tarieven en pakketten.

Een uitgebreid overzicht met in-flight wifi aanbod en de kosten hiervan is te vinden op http://blog.tix.nl/onderzoeken/vliegen-wifi/