Vergeet niet op tijd uw schoorsteen te laten vegen


De winter en de kou komen er weer aan. We gaan de kachel of open haard weer gebruiken.
Zonder een schoon schoorsteenkanaal kunt u niet veilig stoken. Een vervuild kanaal of een ondeugdelijke constructie kan een schoorsteenbrand of koolmonoxidevergiftiging veroorzaken. Jaarlijks zijn er in ons land meer dan tweeduizend schoorsteenbranden, die veel schade aanrichten.

Rookkanaal

Als u stookt, komen onverbrande deeltjes in het rookkanaal terecht. De deeltjes hechten zich aan de wand van het stookkanaal en vormen een teerachtige, zeer brandbare laag. Ook kan het schoorsteenkanaal verstopt raken door bijvoorbeeld een vogelnest.

Constructie

Denk ook aan de constructie. Aan de buitenzijde van het kanaal mogen geen brandbare materialen aanwezig zijn. Bochten, hoeken en horizontale kanaaldelen vormen een extra risico. Hier vindt extra roetafzetting plaats en deze plekken laten zich moeilijk schoonmaken.

Regelmatig schoonmaken

Laat minimaal 1 keer per jaar uw schoorsteenkanaal schoonmaken en controleren op beschadigingen. Schakel hiervoor een bedrijf in dat aangesloten is bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond (www.aspb.nl). Als u iemand inhuurt die bij deze bond is aangesloten, heeft u een aantal
zekerheden. Zo hebben de leden een toelatingsexamen afgelegd en zijn ze verplicht een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Meer informatie: www.brandweermwb.nl