Wilt u graag weten hoe de gemeente werkt? We praten u bij in 4 leuke..


Het centrumplan, een kunstgrasveld, de realisering vaneen brede school, geld voor het onderhouden van wegen, regelingen en geld voor maatschappelijke ondersteuning en jeugdzorg en ga zo maar door. Over al deze zaken beslissen de raadsleden in de gemeente Marum. Hoe het politieke spel tussen
het gemeentebestuur, de raadsleden, de Provincie en het Rijk wordt gespeeld komt in vier avonden aan bod tijdens de gratis cursus 'Weet u hoe de gemeente werkt?'.

Cursus

Dankzij de democratie kan iedereen invloed uitoefenen op zijn of haar omgeving. Om de vier jaar kiezen we in de gemeente voor een partij en op een persoon die ons vertegenwoordigt in de gemeenteraad en voor ons stemt. Maar daar blijft het niet bij. Burgers kunnen meer invloed uitoefenen op
politieke beslissingen die iedere maand worden genomen Om te leren hoe dat kan begint deze maand de cursus over het lokale politieke spel.

Werkgroep burgerparticipatie

De cursus is een idee van de Werkgroep burgerparticipatie. Deze werkgroep bestaat uit raadsleden. Raadsgriffier Marjan Sijperda ondersteunt vanuit de griffie (secretariaat,red.) de raadsleden en wijst op het belang van 'betrokken burgers'. "Op het gemeentehuis worden belangrijke beslissingen
genomen over bijvoorbeeld de omgeving van de inwoners en regelingen waarvoor mensen in aanmerking komen als ze ziek, hulpbehoevend of werkloos worden. Maar ook vergunningen of de openbare orde worden via de politiek geregeld. Voor mensen die willen weten hoe de beslissingen over hen tot stand
komen biedt deze cursus een unieke kans om daar achter te komen. Er zijn geen kosten aan verbonden" vertelt Sijperda.

Wat komt er aan bod?

De cursus start op dinsdag 24 november en wordt in het gemeentehuis gegeven De eerste avond leidt burgemeester Kosmeijer de avond in en komen de staatsinrichting, politieke partijen, de gemeenteraad, het college, de rol van de burgemeester zelf en de verkiezingen aan bod.

De tweede avond op 11 januari gaat gemeentesecretaris Jan Jellema vertellen over beleid, vergunningen, dienstverlening en financien.

Op 7 maart behandelen de wethouders het beheer van de openbare ruimte, het Centrumplan en de zorg (o.a- Wmo en jeugdzorg).

De laatste avond op 17 mei praat raadsgriffier Marjan Sijperda u bij over de werking van de gemeenteraad ende raadscommissie. Na deze avond weten cursisten hoe ze rechtstreeks onderwerpen in de raad aan de orde kunnen brengen en hoe raadsleden met moties en amendementen (wijzigingsvoorstellen)
invloed kunnen uitoefenen op het gemeentebestuur.

Aanmelden

Aanmelden kan bij de griffie van de gemeenteraad via e-mail k.buursma@marum.nl. Telefonisch via 0594 - 64 13 33. Aanmelden kan ook schriftelijk of bij de balie van het gemeentehuis.