Ruim baan voor vernieuwing in Haagse horeca


Ruim baan voor vernieuwing in Haagse horeca

Gepubliceerd:
19 november 2015

Laatste wijziging:
19 november 2015

Den Haag gaat de komende jaren meer ruimte bieden aan vernieuwende concepten in de horeca. In Scheveningen worden kansen gecreeerd voor uitbreiding van het aanbod entertainment en live muziek. Er mogen meer horecazaken komen in Chinatown, op de Binckhorst en het Hobbemaplein. Verder wil het
college meer daghoreca in winkelgebieden toevoegen. Dat en meer omvat het nieuwe horecabeleid voor de komende jaren. Met dit nieuwe beleid verwacht het stadsbestuur beter te kunnen inspelen op de veranderende wensen van consumenten en ondernemers.

Wethouder Karsten Klein (Economische Zaken): "De wensen van consumenten en ondernemers veranderen, de grens tussen detailhandel, cultuur, leisure en horeca vervaagt. `Beleving' is het toverwoord. Ondernemers spelen hierop in met nieuwe concepten zoals pop-up restaurants op tijdelijke
locaties. De gemeente wil deze vernieuwingen in het horeca-aanbod nu en in de toekomst ruim baan geven."

A night out in Scheveningen
De combinatie van zee, strand en boulevard met landelijk bekende uitgaansgelegenheden en het enorme aanbod aan horeca in Scheveningen is uniek. Er liggen veel kansen om het huidige aanbod van kwalitatief entertainment en live muziek uit te bouwen met musical, cabaret, variete, jazz & blues,
latin & salsa, stand-up comedy, live entertainment, casino en film. De heropening van de Pier, eerder dit jaar, is hiervan een mooi voorbeeld.

Horeca in winkelgebieden
In winkelgebieden is een toenemende vraag naar (dag-)horeca. Lunchrooms en koffiezaken vormen een steeds belangrijker onderdeel van een aantrekkelijke winkelstraat. Op pleinen vervullen horecaconcentraties een onmisbare rol in het versterken van de winkelfunctie in de directe omgeving.
Het college wil in winkelgebieden 30 procent daghoreca mogelijk maken. Op een aantal pleinen waaronder Plaats, Haagsche Bluf, Kalhuisplaats wordt 60 procent horeca mogelijk gemaakt.

Geluid en terrassen
Muziek geeft sfeer en kleur aan het uitgaansleven in de stad. De geldende geluidsnormen maken het voor een ondernemer niet altijd mogelijk om muziek te programmeren. Daarom wordt vier keer per jaar een collectieve geluidsontheffing verleend aan horeca-ondernemers. In de toeristische gebieden
(Binnenstad, Scheveningen) wordt geluid toegestaan tot 01.00 uur, tegen 23.00 uur in de rest van de stad. In 2013 is een proef gestart met uitbreiding van de terrastijden tot 24.00 uur in de binnenstad en Scheveningen. Uit evaluatie van de proef onder bewoners en bezoekers blijkt dat een
meerderheid voorstander is van deze uitbreiding. De aantrekkelijkheid van de stad kan verder worden versterkt door de terrastijden in de toeristische gebieden buiten de uitgaanskernen verder te verruimen naar 01.00 uur. Inwoners en bezoekers blijven dan langer in de stad en brengen hun
bestedingen op een hoger niveau.

Handhaving
Meer ruimte voor de horeca mag niet ten koste gaan van de leefbaarheid voor omwonenden. Daarom presenteert het college tegelijk met het nieuwe horecabeleid ook de nieuwe aanpak voor handhaving van de regels. Hierbij is veel aandacht besteed aan sancties op maat in geval van overtredingen.