In hoger beroep werkstraffen geeist tegen vier verdachten examenfrau..


19 november 2015 - Ressortsparket

De advocaat-generaal in Den Haag heeft in hoger beroep werkstraffen tot 230 uur geeist tegen vier verdachten die in 2013 betrokken waren bij de omvangrijke examenfraude op de Ibn Ghaldounschool in Rotterdam.

Twee verdachten, leerlingen van Ibn Ghaldoun, maakten deel uit van een groep van elf die destijds direct betrokken waren bij de fraude. Een wordt ervan verdacht ingebroken te hebben, de ander wordt ervan verdacht direct daarna foto's te hebben gemaakt en te hebben verspreid. De andere twee
verdachten, van een andere school, worden ervan verdacht tegen betaling zelf gebruik te hebben gemaakt van meerdere examens respectievelijk tegen betaling meerdere examens verder te hebben verspreid.

Alle examens werden weggenomen en weer teruggelegd, zodat de diefstal niet zou opvallen. In totaal zijn 27 examens voor VWO, Havo en VMBO gestolen en verspreid. De examens werden gefotografeerd en digitaal verder verspreid.

De fraude kwam aan het licht toen het VWO-eindexamen Frans, een dag voordat het zou worden afgenomen, op internet werd gepubliceerd. Onderzoek van de politie leidde naar de Rotterdamse middelbare school.

Drie van de vier verdachten die in hoger beroep terechtstonden worden dus verdacht van heling, de vierde van betrokkenheid bij de inbraken in de school. De rechtbank had laatstgenoemde naast een werkstraf van 170 uur ook nog een celstraf van een maand opgelegd. Omdat de verdachte sinds de
feiten in de fraudezaak geen verder strafblad heeft opgebouwd, wil de advocaat-generaal de opgelegde celstraf omgezet zien naar een werkstraf - zij eiste tegen hem 230 uur werkstraf. Tegen de drie van heling verdachten personen eiste de advocaat-generaal 20, 25 en 130 uur werkstraf.

De advocaat-generaal heeft betoogd dat de verdachten de normen en waarden binnen het onderwijs met voeten hebben getreden. Ook wees zij erop dat het handelen van de verdachten heeft geleid tot ,,een centraal-eindexamenramp van een enorme, nimmer gekende en wellicht ook nooit meer voorkomende
omvang''. De fraude heeft het ministerie van Onderwijs grote financiele schade berokkend (en dus ook de belastingbetaler) en duizenden andere leerlingen en hun ouders, die niets met de zaak te maken hadden, in grote onzekerheid gebracht.

Het hof doet (naar verwachting) uitspraak over twee weken.

Deel dit op

*