Gewijzigde besluiten Wmo en jeugdhulp ter inzage


Gemeente Vaals

Ter inzage wordt gelegd:

* Besluit Maatschappelijke ondersteuning gemeente Vaals 2015 versie 2
* Besluit jeugdhulp gemeente Vaals 2015 versie 2

De nadere regels Wmo en jeugdhulp zijn door het college vastgelegd in het besluit maatschappelijke ondersteuning en het besluit jeugdhulp gemeente Vaals. Hierin zijn een paar wijzigingen doorgevoerd. Hieronder leest u welke wijzigingen dit zijn.

Indexering persoonsgebonden budgetten (pgb)

De persoonsgebonden budgetten voor materiele zaken zoals hulpmiddelen en woningaanpassingen worden afgeleid van de tarieven voor zorg in natura. Dit betekent dat de hoogte van die budgetten automatisch wordt aangepast aan de tarieven van zorg in natura.

Voor de pgb-tarieven voor dienstverlening (zoals hulp in het huishouden, of begeleiding) in het kader van de Wmo en Jeugdwet geldt dit niet. Omdat het ook hier van belang is dat het budget meegroeit met de prijsontwikkeling, heeft het college besloten de pgb-tarieven voor dienstverlening Wmo
en Jeugd jaarlijks per 1 januari te indexeren op basis van de consumentenprijsindex.

De indexering per 1 januari 2016 bedraagt op basis van deze bepaling 1%.

Bestedingsruimte pgb

De gemeenten in de regio Maastricht Heuvelland willen clienten meer vrijheid geven bij de besteding van hun pgb-budget. Het college heeft daarom besloten om per 2016 een vrij besteedbaar bedrag toe te staan van 1,5% van het (kalender)jaarbudget met een minimum van 60 euro en een maximum van
1250 euro.

Beschermd wonen

Beschermd wonen is een taak van de centrumgemeente Maastricht. De gemeente Vaals heeft geen taak in de toegang tot en de financiering van beschermd wonen. De tarieven voor beschermd wonen zijn daarom in het nieuwe Besluit Maatschappelijke ondersteuning niet meer vermeld.

Verdere aanpassingen in het besluit Wmo

Het betreft hier de volgende zaken:

* Het bepalen in welke gevallen een uitzondering wordt gemaakt op het niet verstrekken van een voorziening omdat deze algemeen gebruikelijk is (in artikel 7).
* Hoe om te gaan met de vergoeding van een voorziening op het gebied van wonen, rollen en vervoer, als de bestaande voorziening geheel of gedeeltelijk is afgeschreven (in artikel 21).
* Een andere (lokale) aanpassing betreft een nieuw toegevoegd artikel waarin beschreven wordt hoe in Vaals een blijk van waardering aan mantelzorgers wordt verstrekt (artikel 35).

Verordening en besluit zijn te raadplegen!

Het besluit Wmo en het besluit jeugdhulp liggen ter inzage in het gemeentehuis van Vaals en wel in de infohoek van het Klant Contact Centrum (KCC). Inzien is gratis. Alleen als u een kopie van het stuk wilt, betaalt u legeskosten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mevrouw Benigna Deiana-Maes via telefoonnummer 043 306 85 33 (aanwezig op dinsdag tot en met vrijdag).

Voor al uw individuele vragen kunt u contact opnemen met het KCC via telefoonnummer 043-3068534.