Bijeenkomst Bondgenootschap Laaggeletterdheid regio Nijmegen in geme..


Op maandag 23 november a.s. zullen in het gemeentehuis in Groesbeek de bondgenoten van het Bondgenootschap tegen Laaggeletterdheid regio Nijmegen elkaar weer ontmoeten. De bijeenkomst begint om 15.00 uur.

Ongeveer 30.000 mensen uit de regio Nijmegen zijn laaggeletterd. Deze groep mensen heeft zo veel moeite met lezen en schrijven, dat het bijna onmogelijk wordt om goed te functioneren in de samenleving. In het Bondgenootschap tegen Laaggeletterdheid werken verschillende partijen (gemeenten,
ROC, scholen, bibliotheken en werkgevers) sinds begin 2014 met elkaar samen om ervoor te zorgen dat het probleem van laaggeletterdheid in de stad of regio beter herkend en aangepakt wordt.

Wat doen bondgenoten?

* laaggeletterden herkennen en doorverwijzen naar een lees- en schrijfcursus;
* hun eigen communicatiematerialen waar mogelijk vereenvoudigen;
* activiteiten organiseren om het onderwerp bespreekbaar te maken en het lezen en schrijven te bevorderen.

Periodiek komen de bondgenoten bij elkaar om ervaringen uit te wisselen, nieuwe bondgenoten te verwelkomen en bijgeschoold te worden door middel van workshops en/of lezingen.

(Deze keer gaan de workshops over een methode om herkennen en bestrijden van laaggeletterdheid te verankeren in een organisatie; hoe kun je duidelijke en toch eenvoudige teksten schrijven; de problemen van laaggeletterdheid op het gebied van gezondheidsvaardigheden.) Organisaties die (nog)
niet uitgenodigd zijn, maar wel belangstelling hebben om deze bijeenkomst bij te wonen, worden verzocht eerst contact op te nemen met m.souverijn@nijmegen.nl

De Stichting Lezen & Schrijven, die landelijk actief is op dit terrein, zal tijdens de bijeenkomst informatie geven over de nieuwe landelijke initiatieven.