Investeren in Monumentale bomen = investeren in de toekomst


Wageningen staat bekend om haar groene omgeving en daar zijn we trots op. Om dit groen voor de toekomst te behouden stelt de gemeente een lijst op met monumentale bomen die in particuliere tuinen staan.

De monumentale bomen die in de openbare ruimte staan zijn in 2014 al vastgesteld. De gemeente wil graag de monumentale bomen beschermen en behouden voor de toekomst.



Wanneer is een boom monumentaal?

Een boom is monumentaal als een boom aan de volgende voorwaarden voldoet:

- de boom is ouder dan 80 jaar;

- de vitaliteit van de boom is goed en de levensverwachting is langer dan 10 jaar;

- de stabiliteit van de boom is goed.



Rechten en plichten

Als de aangemelde bomen door een boomtechnisch bedrijf beoordeeld zijn kunnen eigenaren in aanmerking komen voor een bijdrage in het onderhoud. Deze bedraagt 100 euro per jaar, per boom of 1x in de vijf jaar een bedrag van 500 euro per boom.

Voor een monumentale boom kan geen kapvergunning (omgevingsvergunning voor het vellen van een houtopstand) worden verleend. Tenzij er sprake is van een ernstige bedreiging van de openbare veiligheid of grote maatschappelijke belangen die de kap noodzakelijk maken.



Oproep

Wethouder Michiel Uitdehaag: 'Het zou jammer zijn als we bomen over het hoofd zien, dus vandaar onze oproep aan alle inwoners, heeft u een monumentale boom in de tuin, laat het ons weten'.

De gemeente heeft geinventariseerd welke bomen monumentaal kunnen zijn. De eigenaren van deze bomen hebben een brief van de gemeente ontvangen.

Heeft u van de gemeente geen brief ontvangen en denkt u dat u een monumentale boom heeft? Dan kunt u uw boom aanmelden per e-mail: monumentaleboom@wageningen.nl.

Een technisch boombedrijf maakt een afspraak met u voor een 'boombezoek' en beoordeelt of het inderdaad om een monumentale boom gaat.

Reageer op dit artikel Laatst gewijzigd: 19 november 2015