Commissaris van de Koning bezoekt Hoorn


19-11-2015

Op donderdag 19 november bracht Commissaris van de Koning Johan Remkes een bezoek aan Hoorn. Hij bezocht daarbij het Westfriesgasthuis en de Museum Stoomtram. Onderwerpen als regionale samenwerking en de nieuwe zorgtaken van gemeenten passeerden de revue.

Ook voerde hij een discussie met diverse Hoornse raadsleden. Het bezoek vond plaats in het kader van zijn ambtsbezoeken aan alle gemeenten in Noord-Holland.

Na zijn bezoek aan het Westfriesgasthuis liet de heer Remkes weten: `Ik heb stevig bijgeleerd over de voortreffelijk georganiseerde gezondheidszorg in de regio Westfriesland'. In het Westfriesgasthuis gaf de heer Keuzenkamp van de Raad van Bestuur een presentatie over het ziekenhuis.
Wethouders Nel Douw en Michiel Pijl vertelden over de nieuwe zorgtaken van de gemeente, de ambities en de uitdagingen die de gemeente Hoorn daarin heeft. Zoals het betrekken van inwoners bij de veranderingen, samen met zorgverzekeraars aan preventie werken en omgaan met rijksbezuinigingen.

Aansluitend op een rondleiding bij de Museum Stoomtram nam wethouder Ben Tap de Commissaris mee in de Westfriese samenwerking en de positie van Hoorn daarin. Hij benadrukte daarbij dat een goede OV-verbinding en doorstroming op de A7 en N23 van groot belang is. Veel van de inwoners uit
Westfriesland reizen dagelijks via Hoorn voor hun werk naar Amsterdam. Voor hen is het belangrijk om hier goed te kunnen wonen en recreeren en tegelijkertijd snel op hun werk kunnen zijn. Voor de regio en provincie ligt daar een belangrijke uitdaging.

Afsluitend gingen diverse raadsleden, onder leiding van burgemeester Yvonne van Mastrigt, met de Commissaris in gesprek over regionale samenwerking en de positie van Hoorn daarin.
De Commissaris van de Koning concludeerde dat er `geen streep licht zit tussen de visie van Hoorn op regionale samenwerking en de visie van de provincie daarop'.