Vakbonden en banken praten over arbeidsrechten wereldwijd


* 19-11-2015
* Harrie Lindelauff
* 0

Samen met de actiegroepen Oxfam, Amnesty en PAX gaat de FNV de komende maanden het gesprek aan met de Nederlandse banken over maatschappelijk verantwoord ondernemen in het buitenland.

Dit moet leiden tot een overeenkomst (convenant), waarin de banken vastleggen hoe ze voortaan willen opereren.

Kinderarbeid

Nu is het nog vaak zo dat banken via hun investeringen indirect betrokken raken bij kinderarbeid, schending van arbeidsrechten of onverantwoorde en gevaarlijke arbeidsomstandigheden. Zoals de scheepssloop in India, Pakistan en Bangladesh, waar arbeiders en kinderen met hun blote handen grote
zeeschepen demonteren. Volgens een onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer uit 2012 waren daar toen 9 Nederlandse banken bij betrokken.

Vleugels

Onder de vleugels van de SER (Sociaal-Economische Raad) gaat worden samengewerkt door de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), de Rijksoverheid, de vakbonden FNV en CNV en de ngo's Oxfam Novib, Amnesty International en PAX.

Doel is te komen tot een convenant op het terrein van internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen in de bancaire sector. Partijen willen afspraken maken over de rol die banken kunnen spelen bij het voorkomen van mensenrechtenschendingen.

Voor werknemers en lokale gemeenschappen leidt dit tot betere bescherming tegen nadelige effecten. En banken worden geholpen bij problemen die zij alleen niet kunnen oplossen. Vanwege zijn ervaring met dergelijke trajecten (zoals het Energieakkoord) is de SER gevraagd het proces te
faciliteren.

OESO-richtlijnen

Afspraken die partijen de komende maanden met elkaar maken en resultaten die zij willen bereiken zijn gebaseerd op de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen en de VN Guiding Principles inzake bedrijven en mensenrechten. Onafhankelijk voorzitter van het traject is professor
Jacqueline Cramer, hoogleraar duurzaam innoveren bij de Universiteit Utrecht en voormalig minister van Milieu.

Sociaal-Economische Raad

De Sociaal-Economische Raad (SER) zorgt ervoor dat de gesprekken van banken en maatschappelijke organisaties kunnen plaatsvinden en verzorgt ook de berichtgeving.

* Naar de website van de SER