Personeel en klanten onwel na vrijkomen koolmonoxide in drukkerij


* Homepage VRH
* Besloten delen
* Persbericht

Personeel en klanten onwel na vrijkomen koolmonoxide in drukkerij

19 november 2015 - Den Haag

Vanmiddag zijn omstreeks vier uur personeel en klanten onwel geworden na het inademen van koolmonoxide (CO) in een winkel annex drukkerij aan de Weimarstraat. Vier personen zijn naar het ziekenhuis gebracht. Twee personen zijn ter plaatse door ambulancepersoneel onderzocht.

Nadat er personeelsleden en klanten onwel zijn geworden in de drukkerij werden vanmiddag de hulpdiensten gealarmeerd.

Medewerkers en klanten zijn in eerste instantie opgevangen door de politie en onderzocht door ambulancepersoneel. Twee personeelsleden en twee klanten moesten voor nader onderzoek/behandeling naar het ziekenhuis. Twee personen konden ter plaatse nagezien worden.

Uit metingen van de brandweer bleek dat er sprake was van een hoge concentratie koolmonoxide in de drukkerij. De brandweer heeft de CV-installatie uitgeschakeld en heeft vervolgens in de omliggende woningen metingen verricht.

Uiteindelijk bleek een verstopte afvoer van de CV-installatie de oorzaak van de vrijgekomen koolmonoxide.

Na het ventileren van de drukkerij en de omliggende woningen werden deze aan het eind van de middag weer vrijgegeven.

De Weimarstraat was tijdens het incident gedeeltelijke afgesloten voor het verkeer.



Koolmonoxide (CO)
Het zeer giftige CO wordt gevormd bij een onvolledige verbranding van bijvoorbeeld aardgas, hout of kolen. Dit kan ontstaan doordat er onvoldoende geventileerd wordt, door het dichtstoppen van naden en kieren of doordat de schoorsteenkanalen niet in orde zijn. Slecht onderhoud van gaskachels,
geisers en CV kachels in woningen is ook een belangrijke oorzaak waardoor koolmonoxide ontstaat.

Koolmonoxide melders zijn aan te raden omdat CO ook van de buren afkomstig kan zijn. Daarnaast moet de ventilatie in orde zijn, met name ook bij keukengeisers zonder afvoer,moet er jaarlijks onderhoud gepleegd worden aan de apparatuur en moet de schoorsteen niet lek zijn en regelmatig geveegd
worden.

Je kunt het gevaar zien aankomen als de oranje vlam in de geiser of kachel hoger brandt dan normaal of doordat de ramen beslaan.

CO-vergiftiging leidt tot hoofdpijn, misselijkheid, gezichtsstoornis, hartkloppingen en bij langere blootstellingen aan hoge CO-waarden tot de dood. Het verraderlijke is dat de eerste symptomen van koolmonoxidevergiftiging op griep lijken.

Meer informatie over Koolmonoxide is te vinden op de website www.brandweer.nl/haaglanden


Meldtijd
15:57
Ingezet personeel
17
Ingezette voertuigen
6

Nadere informatie over dit bericht
Naam woordvoerder
Berry Wasmus
E-mailadres
pers@vrh.nl
Telefoon
06-55301656

Zeven dagen per week, 24 uur per dag, staat de VRH paraat voor de veiligheid van de burgers.
Brandweer Haaglanden, de MKA (Meldkamer Ambulancezorg) en GHOR werken multidisciplinair samen met de negen gemeenten uit de regio: niet alleen om samen op te kunnen treden als het nodig is, maar ook om samen de voorbereidingen te treffen om rampen of grote incidenten te voorkomen en te
bestrijden.
VRH

Ik wil

* Deze pagina printen
* RSS[IMG]