Clinical, psychosocial and therapeutic aspects of irritable bowel syndrome ; Results of cohort studies and a probiotic intervention trial

Promotie Mw.drs. Annemieke Y. Thijssen

Trefwoorden: Irritable Bowel Syndrome, Probiotica, vrouw-man verschillen

"Clinical, psychosocial and therapeutic aspects of irritable bowel syndrome ; Results of cohort studies and a probiotic intervention trial"

Donderdag 19 november, 12.00 uur

Promotor: prof. Dr. A.A.M. Masclee Co-promotores: dr. C.H.M. Clemens, dr. D.M.A.E. Jonkers

Dit proefschrift draait om het Irritable Bowel Syndrome (IBS), waarin angst- en depressieklachten een belangrijke rol spelen. Het toont met name verschillen aan tussen mannen en vrouwen met IBS. Terwijl mannen na behandeling met het probioticum (Yakult®) wel een verbetering van de symptomen lieten zien, scoorden vrouwen een opvallend hoge placeborespons. Daarnaast werden er aanwijzingen gevonden dat bij vrouwelijke IBS-patiënten andere klachten en subtypes op de voorgrond staan en mogelijk ook andere onderliggende mechanismen van ontstaan hebben dan de mannelijke populatie. De verschillen zitten in de serotoninehuishouding en de aanwezigheid van korte-keten vetzuren in de ontlasting. Een en ander hangt mogelijk samen met een andere samenstelling en/of activiteit van de ‘darmflora’. Thijssen pleit dus voor meer aandacht voor man-vrouwverschillen in de patiëntenzorg rond IBS.