Femoral fracture risk prediction in metastatic bone disease (Promotie) - Radboud Universiteit

Datum

donderdag 19 november 2015

Tijd vanaf 12:30

Locatie Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit Faculteit der Medische Wetenschappen

Promovendus mevrouw MSc. L.C.E.M. Derikx

Promotor(es) prof. dr. N.J.J. Verdonschot, prof. dr. I. Jonkers

Copromotor(es) dr. E.J.M. Tanck, dr. Y.M. van der Linden

Subtitel Femoral fracture risk prediction in metastatic bone disease

Beschrijving

Uitzaaiingen in het bot hebben een grote impact op de kwaliteit van leven van patienten met kanker. Deze botmetastasen zijn erg pijnlijk en kunnen leiden tot een spontane botbreuk. Als de uitzaaiingen zich in het dijbeen bevinden, lopen kankerpatienten een bepaald risico op een heupfractuur. Afhankelijk van dit fractuurrisico wordt de vervolgbehandeling ingezet. Uitzaaiingen met een laag fractuurrisico worden vaak behandeld met radiotherapie, en uitzaaiingen met een hoog fractuurrisico worden preventief geopereerd door een orthopedisch chirurg. In de klinische praktijk is het echter moeilijk om een onderscheid te maken tussen deze twee risicogroepen, wat leidt tot onverwachte fracturen of patienten die onnodig geopereerd worden.

In dit proefschrift werd een patient-specifiek computermodel ontwikkeld en gevalideerd om de fractuurvoorspelling bij patienten met kanker en uitzaaiingen in het dijbeen te verbeteren. Het model werd gevalideerd aan de hand van mechanische experimenten en in een prospectieve patientenstudie. Daarbij werd gebruik gemaakt van een eenvoudige belastingsconditie en van fysiologische belastingscondities die ontwikkeld werden aan de hand van spierskeletmodellen. De resultaten van dit promotieonderzoek laten zien dat computermodellen de sterkte van dijbeenbotten met uitzaaiingen zowel in een versimpelde experimentele opstelling als bij patienten goed kan voorspellen. Daarmee vormen patient-specifieke computermodellen een veelbelovende methode om een klinisch instrument te ontwikkelen dat de fractuurvoorspelling bij patienten met kanker en botmetastasen kan verbeteren.

Biografie

Loes Derikx (Neer, 1984) studeerde Biomedische Wetenschappen aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Ze voerde haar promotieonderzoek uit in het Orthopaedic Research Lab van het Radboudumc en in de onderzoeksgroep Biomechanica van de Menselijke Beweging aan de Katholieke Universiteit Leuven. Loes werkt momenteel als postdoctoraal onderzoeker in het Orthopaedic Research Lab aan de verdere klinische implementatie van bovenstaand onderzoek.