Toepassing scheiding der machten Internationaal Strafhof

19nov2015

16.00

Foto: Knoop's Advocaten

Toepassing scheiding der machten Internationaal Strafhof

Politicologie/Rechtsgeleerdheid

19nov2015 16.00

Oratie

Het principe van de scheiding der machten is door de Franse filosoof Charles de Montesquieu in de 18e eeuw geintroduceerd om de burger te beschermen tegen de ongebreidelde macht van de overheid. Het zou de legitimiteit van het Internationaal Strafhof ten goede komen als het dit principe meer zou toepassen, stelt Geert-Jan Knoops in zijn oratie. Hij doet hiertoe een zestal aanbevelingen.

Rechtssystemen bestaan niet alleen om de maatschappij te beschermen tegen individuen, maar met name om het individu te beschermen tegen de macht van de overheid. Dit is ook de reden waarom het principe van de scheiding der machten - waarin de overheid, de wetgevende en de rechtsprekende macht onafhankelijk van elkaar opereren - is ontstaan. Het systeem van het Internationaal Strafhof in Den Haag kent echter enkele mechanismen die op gespannen voet staan met dit principe. Een daarvan is dat rechters volgens het systeem van het strafhof de aard van de verweten misdrijven of aansprakelijkheidsvorm van de verdachte kunnen doen wijzigen zonder dat de aanklager hierom vraagt. Knoops maakt een onderscheid tussen internal separation of powers (tussen de organen binnen het strafhof) en external separation of powers (tussen de verdragsstaten zelf en het strafhof), en illustreert het belang van het naleven van beide vormen. Wanneer dit niet gebeurt, zullen uitspraken het risico lopen niet de gewenste legitimiteit te verkrijgen. Dit kan het imago van het strafhof - dat al kritiek ondervindt - aantasten, aldus Knoops.

Dhr. prof. mr. dr. G.G.J. Knoops, bijzonder hoogleraar Politiek van het Internationaal Recht: Separation of Powers at the International Criminal Court.

Deelname

Toegang vrij

Locatie

* Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411 | 1012 XM Amsterdam

Gepubliceerd door UvA Persvoorlichting