40 jaar onafhankelijkheid & 40 jaar Surinaamse beeldende kunst

19nov2015

20.00 - 21.30

Remy Jungerman, 2015 FODU.3 Appearance2 - cotton textile, kaolin, wood, paint, 100 x 100 cm photo(c) Aatjan Renders

40 jaar onafhankelijkheid & 40 jaar Surinaamse beeldende kunst

19nov2015 20.00 - 21.30

Lezing

Onbekend maakt onbemind. Dat geldt ook voor Surinaamse beeldende kunst. Weliswaar is de naam van Erwin de Vries bekend van het Nationaal Monument Slavernijverleden, maar wie kent namen als Kurt Nahar, Patricia Kearsenhout, Marcel Pinas of Sri Irodikromo? Een avond over Surinaamse beeldende kunst naar aanleiding van 40 jaar Surinaamse onafhankelijkheid. Met Jelle Bouwhuis (Stedelijk museum/SMBA), Paul Faber (tentoonstellingsmaker/publicist), Tanja Jadnanansing (PvdA), Remy Jungerman (beeldend kunstenaar), Bart Krieger (kunstadviseur/publicist), Tammo Schuringa (Rietveld Academie) en Jerry Straub (moderator).

In 1997 was in het Stedelijk Museum Amsterdam de tentoonstelling `Twintig jaar beeldende kunst in Suriname' te zien ter viering van de twintigste verjaardag van de Surinaamse onafhankelijkheid. De oorspronkelijk samenstellers Chandra Binnendijk en Paul Faber boden hiermee een uitgebreid overzicht van de Surinaamse beeldende kunst. Sindsdien hebben veel kunstenaars en kunstenaarsinitiatieven zich geroerd met een veelheid aan publicaties en solo-, en groepstentoonstellingen als resultaat. Hierbij zijn SPAN (2007), het Wakaman-project (2009) en het Moengo Festival belangrijke ijkpunten.

Ondanks deze voorgeschiedenis is anno 2015 Surinaamse kunst relatief onbekend. Op 25 november 2015 viert Suriname veertig jaar onafhankelijkheid - tijd voor een hernieuwde terugblik op veertig jaar Surinaamse beeldende kunst. Wat zijn de ontwikkelingen? Welke kunstenaars zijn doorgebroken en in welke collecties zijn deze kunstschatten te bewonderen? Kortom, welke plek heeft de Surinaamse beeldende kunst veroverd in Nederland en in Suriname? Deze vragen zal Krieger in een gesprek voorleggen aan het panel en publiek.

Paul Faber vertelt over zijn recent verschenen monografie over kunstenaar Jules Chin A Foeng (1944-1983), Jules Chin A Foeng. Kunstenaar, leraar, activist. Bart Krieger bespreekt tijdens deze avond ter introductie enkele van de kunstschatten uit zijn boek 50 Surinaamse kunstschatten en geeft een toelichting op de methodiek. Aansluitend een paneldiscussie met Jelle Bouwhuis (Stedelijk museum/SMBA), Paul Faber (tentoonstellingsmaker/publicist), Tanja Jadnanansing (PvdA), Remy Jungerman (beeldend kunstenaar), Bart Krieger (kunstadviseur/publicist), Tammo Schuringa (Rietveld Academie) en Jerry Straub (moderator).

Na afloop wordt er gesigneerd door Krieger en Faber.

Over de sprekers

Jelle Bouwhuis is curator bij Stedelijk Museum Amsterdam en hoofd van projectruimte Stedelijk Museum Bureau Amsterdam (SMBA). Vorig jaar maakte hij de tentoonstelling `How Far How Near. De Wereld in het Stedelijk`, gebaseerd op de collectie van het museum, met werk van Iris Kensmil, Michael Tedja en vele anderen. Hij is co-redacteur van het boek Project 1975. Contemporary Art and the Postcolonial Unconscious (2014, Blackdog Publishing, Londen).

Paul Faber is kunsthistoricus, tentoonstellingsmaker en publicist. Hij schreef onder meer Twintig jaar beeldende kunst in Suriname (1995, met Chandra van Binnendijk), De twintigste eeuw (2000, idem), Schaafijs en wilde bussen. Populair art in Suriname (2010, met Tammo Schuringa en Chandra van Binnendijk) en Jules Chin A Foeng. Kunstenaar, leraar, activist (najaar 2015).

Tanja Jadnanansing is Tweede Kamer-lid voor de PvdA met als onderwerpen onderwijs in het algemeen en onderwijs voor jongeren. Ze is juriste en voor haar lidmaatschap van de Tweede Kamer werkte ze in verschillende functies om emancipatie en diversiteit te bevorderen. Elke maandag geeft ze les op een VMBO en in haar vrije tijd is ze mentor van een groep van 30 jongeren van verschillende afkomst. Meer info: http://www.pvda.nl/personen/Tanja+Jadnanansing

Remy Jungerman is beeldend kunstenaar. Twintig jaar geleden was hij de jongste deelnemer aan de tentoonstelling `Twintig jaar Beeldende Kunst in Suriname`. Nu is hij een van de meest toonaangevende Surinaamse kunstenaars met internationale bekendheid. Hiernaast is hij medeoprichter van het Wakaman-project en was hij intendant culturele diversiteit 2007-2009 bij Fonds Beeldende Kunsten Vormgeving en Bouwkunst (Fonds BKVB).

Bart Krieger is kunstadviseur voor Amsterdam (stadsdeel Zuid) en publicist. Hij schreef ruim vier jaar lang maandelijks een kunstrubriek voor het Surinaamse opiniebladParbode. Deze afleveringen zijn nu gebundeld in: 50 Surinaamse Kunstschatten.

Tammo Schuringa is docent aan de Gerrit Rietveld Academie. Hij was in 2007 voor het eerst in Suriname in het kader van een zevenjarig uitwisselingsprogramma tussen de Gerrit Rietveld Academie (Amsterdam) en de Nola Hatterman Art Academy (Paramaribo). Gegrepen door Suriname keerde hij vaker terug om onderzoek te doen naar de straatschilderkunst in Suriname, uiteindelijk resulterend in het boek Schaafijs en wilde bussen dat hij met Paul Faber en Chandra van Binnendijk schreef.

Jerry Straub (moderator) is werkzaam als zelfstandig consultant, personal coach en (ad interim) manager. Sedert zijn afstuderen als psycholoog bekleedde hij diverse staf- en managementfuncties in zowel het bedrijfsleven als bij de (semi-)overheid. In zijn vrije tijd zet hij zich in voor meer diversiteit en compassie. Van 2006-2010 was hij gemeenteraadslid voor Amsterdam. Hij was medeoprichter van het grootste woonhuis voor Chinese ouderen in Nederland en was lid van het landelijk bestuur Stichting Viering 100 jaar Chinezen in Nederland.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

* www.spui25.nl

* Spui 25

Spui 25-27 | 1012 XM Amsterdam +31 (0)20 525 8142

Gepubliceerd door Spui25