Kleur bekennen: natuurwetenschappelijk onderzoek en de geesteswetenschappen

19nov2015

17.00

Kleur bekennen: natuurwetenschappelijk onderzoek en de geesteswetenschappen

Achtste Valorisatie Seminar Amsterdam center for Cultural Heritage & Identity

19nov2015 17.00

Debat

Maarten van Bommel is hoogleraar Natuurwetenschappelijke aspecten van conservering en restauratie van roerend cultureel erfgoed en houdt zich het meest bezig met iets dat je natuurwetenschappelijk, historisch onderzoek kan noemen. N.a.v. analyse van objecten en reconstructieonderzoek gebaseerd op historische bronnen probeert hij uitspraken te doen over de oorspronkelijke kleur van objecten.

Kleur bekennen; natuurwetenschappelijk onderzoek en de geesteswetenschappen.

Maarten van Bommel (hoogleraar Natuurwetenschappelijke aspecten van conservering en restauratie van roerend cultureel erfgoed) houdt zich het meest bezig met iets dat je natuurwetenschappelijk, historisch onderzoek kan noemen. N.a.v. analyse van objecten en reconstructieonderzoek gebaseerd op historische bronnen probeert hij uitspraken te doen over de oorspronkelijke kleur van objecten.

Momenteel is bij de Bijzondere Collecties van de UvA een tentoonstelling te zien over kleurenprenten van Van Santen. In het aanpalende ErfgoedLab (voor de gelegenheid omgedoopt tot KleurenLab) is een deel van het onderzoek naar verkleuring zien. Het onderzoek is in samenwerking met de Rijksdienst van het Cultureel erfgoed uitgevoerd, ter plekke worden nog wat perceptieonderzoekjes uitgevoerd. Dit past in de strategie van Bijzondere Collecties om onderzoek uitgevoerd door de UvA (en eventueel i.s.m. partners) te presenteren en ruimte te bieden voor aanvullend onderzoek.

In dit achtste Valorisatieseminar bespreken we het zogenaamde interfacultaire valoriseren. Ofwel, hoe bereik je dat je onderzoek voor collega's van buiten je eigen faculteit een relevante meerwaarde heeft.

Dit seminar is onderdeel van een reeks over de valorisatie van academisch erfgoedonderzoek van het UvA Onderzoekszwaartepunt Cultureel Erfgoed en Identiteit. Tijdens de seminars staat samenwerking tussen wetenschapelijke onderzoeksprojecten en bijvoorbeeld de media centraal, om zo de potentie van samenwerkingsverbanden inzichtelijk te maken. De reeks heeft als doel te illustreren op welke manieren wetenschappelijk onderzoek relevante inzichten en toepassingen kan bieden voor bredere sociale kwesties.

Blijft u eten?

U bent van harte uitgenodigd om na afloop te blijven voor de "clubschotel" voor 15 euro. Een heerlijke huisgemaakte schotel voor een vriendelijke prijs en de mogelijkheid op tijd te vertrekken. Leden ontvangen 15% korting.

Programma

* 17.00 uur inloop

* 17.30 uur start programma

* 18.45 uur einde programma

* aansluitend diner (optioneel)

Aanmelden

Amsterdamse Academische Club

* Amsterdamse Academische Club (AAC)

Oudezijds Achterburgwal 235 | 1012 DL Amsterdam +31 (0)20 525 1570

Ga naar detailpagina

Gepubliceerd door Amsterdamse Academische Club