KvINL voelt zich gestimuleerd door de conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid inzake koolmonoxide

PERSBERICHT Rotterdam, 18 november 2015

KvINL voelt zich gestimuleerd door de conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid inzake koolmonoxide

De stichting Kwaliteit voor Installaties Nederland is van mening dat het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid inzake koolmonoxide, gepubliceerd op 18 november, een waardevolle handreiking biedt om tot een verbetering te komen van de kwaliteit binnen de installatiebranche. De verschillende aanbevelingen worden door KvINL overgenomen en vertaald in diverse regelingen.

In het rapport ‘Koolmonoxide, Onderschat en onbegrepen gevaar’ laat de Onderzoeksraad voor Veiligheid zich onder andere kritisch uit over de installatiebranche. De omvang van het koolmonoxideprobleem blijkt groter dan tot nu toe bekend was. Het onderzoek is voor Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL) aanleiding om de reeds ingeslagen weg tot verbetering van de erkennings- en certificeringsregelingen, versneld ter hand te nemen.

Goed, veilig en verantwoord

De Onderzoeksraad voor Veiligheid stelt in haar rapport dat 46% van de (bijna) ongevallen wordt veroorzaakt door cv-installaties en niet alleen door verouderde geisers of door gebrek aan onderhoud, zoals vaak wordt verondersteld. Van de problemen veroorzakende cv-installaties is de helft jonger dan tien jaar en heeft twee derde een onderhoudscontract. KvINL stelt dat het overgrote deel van de installateurs de zaken wel degelijk goed voor elkaar heeft. Verreweg de meeste bedrijven leveren goed, veilig en verantwoord werk af. Dit blijkt echter niet genoeg. Ieder ongeluk is er één te veel.

Maatregelen

De huidige erkennings- en certificeringsregelingen worden dan ook op korte termijn ingericht op basis van risicoprofielen voor installatie en gebruik. Dit wil zeggen: hoe hoger het risico, des te meer voorwaarden aan de uitvoering worden gesteld. Onderwerpen die hierbij een rol spelen zijn onder andere eisen die gesteld worden aan de uitvoerend monteur en een eventueel minimaal pakket van werkzaamheden die binnen de regelingen verplicht moeten worden uitgevoerd. Voor zover nog niet opgenomen, zal bij deze risicovolle werkzaamheden tevens controle op het opgeleverde werk moeten plaatsvinden.

Zichtbaar vakbekwaamheid als onderdeel van kwaliteitsborging

Samengevat stelt KvINL dat het onderzoeksrapport goede aanbevelingen bevat om het vereiste vakmanschap en de zichtbaarheid daarvan in de branche te vergroten. De aanbeveling om toezicht te organiseren op de vakbekwaamheid van de installateur en zijn uitvoeringskwaliteit, alsmede de voorgesteld taken voor de overheid, worden door KvINL omarmd.