Uitslag Gooise Meren voor 50PLUS enorme opsteker

GooiseMetennov2015

Bij de gemeenteraadsverkiezingen voor Gooise Meeren heeft 50PLUS 7,7 procent van de stemmen gekregen. Vertaald naar de Tweede Kamer zou de de partij 11 tot 12 Kamerzetels krijgen. Met 2 raadszetels in de nieuwe gemeente Gooise Meren doet 50PLUS nu zijn intrede in de lokale politiek.

Woensdagavond 18 november was de spanning te snijden in het gemeentehuis van Bussum. De verkiezingsguitslag van de nieuwe gemeente Gooise Meren (Bussum, Naarden en Muiden samengevoegd) werd bekend gemaakt. Voor 50PLUS heel bijzonder omdat de partij voor het eerst aan gemeenteraadsverkiezingen deelnam. Op grond van de landelijke peilingen zou het er om spannen of 50PLUS wel of niet een zetel in de 31 leden tellende raad zou weten te behalen.

Om kwart over 11 werd de einduitslag bekend gemaakt. 50PLUS-lijsttrekker Arno Haye mocht heel tevreden zijn met zijn gevoerde intensieve campagne. 50PLUS haalde niet een maar twee zetels. De partij scoorde het landelijk of provinciaal nog nooit behaalde percentage van 7,7%

De 50PLUS-score was een enorm succes. Ter vergelijking: concurrent Gooise Ouderen Partij haalde ook twee zetels met maar slechts 4.9%. Met een paar honderd stemmen meer had 50PLUS een derde zetel binnen gehaald.

Dat 50PLUS in feite de grote winnaar was, kwam vooral op rekening van lijsttrekker Arno Haye, die samen met zijn rechterhand en de nummer twee op de lijst, Andreas van der Schaaf, een prachtige campagne voerde. Andreas van der Schaaaf komt echter niet in de gemeenteraad omdat nummer drie op de lijst, Barend Bergh, met voorkeurstemmen uit Naarden een kwart van de kiesdeler haalde.

Jan Nagel, voor 50PLUS campagneleider Gooise Meren, hierover: "Heel jammer dus voor Andreas. En Barend gefeliciteerd met zijn geslaagde actie. We hopen dat Andreas de veerkracht heeft om over twee jaar bij de nieuwe gemeenteraadsverkiezingen alsnog in de raad gekozen te worden."

Jan Nagel noemt de uitslag in Gooise Meren een enorme opsteker voor 50PLUS. "Waren we niet in de raad gekozen dan was dit een enorme domper geweest. Een zetel was zonder meer een succes, twee zetels is een prestatie waarop we trots kunnen zijn. En het waren bijna drie zetels. 50PLUS kan als het eensgezind campagne voert nog veel meer kiezers winnen."

De einduitslag in Gooise Meren is: VVD 8, D66 5, CDA 5, PvdA 4, GL 3, Hart voor Bussum 2, Gooise Ouderen Partij 2, 50PLUS 2, CU 0, Trots 0.