Landelijke campagne NL-Alert van start

Deze week is de landelijke publiekscampagne NL-Alert gestart. De campagne wordt gevoerd door de NCTV en loopt tot maandag 7 december aanstaande. Het doel van de campagne is om alle inwoners en bezoekers van Nederland bekend te maken met NL-Alert, hoe je NL-Alert kunt instellen op je mobiele telefoon en het aankondigen van het NL-Alert controlebericht.

Controlebericht

Maandag 7 december a.s. rond 12.00 uur zendt de overheid een NL-Alert controlebericht uit in heel Nederland. Aan de hand van dit controlebericht kan je nagaan of je mobiel juist staat ingesteld om NL-Alert te ontvangen. In het bericht is duidelijk aangegeven dat het om een controlebericht gaat en dat je dus niets hoeft te doen. Wanneer je het bericht ontvangt, weet je zeker dat jouw mobiel juist is ingesteld voor NL-Alert. Zo ben je direct op de hoogte als er een noodsituatie is.

Waarom NL-Alert?

Stel, er breekt een grote brand uit waarbij niet alleen rook, maar ook andere gevaarlijke stoffen vrijkomen. Als je je in de omgeving bevindt en je hebt je mobiel ingesteld op NL-Alert, dan ontvang je een tekstbericht. Hierin staat specifiek wat er aan de hand is en wat je op dat moment het beste kunt doen. Dankzij NL-Alert kunnen in de directe omgeving van de noodsituatie veel mensen worden bereikt en word je beter geinformeerd.

Hoe werkt NL-Alert?

Vanuit de meldkamer van de hulpdiensten wordt een tekstbericht over een (dreigende) noodsituatie uitgezonden naar alle mobiele telefoons in de directe omgeving. De berichten zijn geen sms-berichten, maar zogenaamde cell broadcast berichten, vergelijkbaar met een radiosignaal. Daardoor werkt NL-Alert ook als het netwerk overbelast is. NL-Alert is volledig anoniem en gratis.

Hoe stel ik NL-Alert in?

Heb je jouw telefoon nog niet ingesteld voor NL-Alert? Ga dan nu naar de NL-Alert instelhulp en kijk hoe je je mobiel kunt instellen. Veel telefoons zijn tegenwoordig al automatisch ingesteld.

Zeeland Veilig

Wat kun jij zelf, voor je eigen veiligheid en dat van anderen, doen in een (dreigende) noodsituatie? Kijk op www.ZeelandVeilig.nl. Denk na over de gevaren in Zeeland, bereid je voor en doe het samen.