Meer dan de helft van medewerkers Europa worstelt met werkstress

donderdag 19 november 2015 11:55 Economie

Dit is een origineel bericht van Effectory B.V.

Amsterdam, 19 november 2015 - In Europa worstelen medewerkers met het effectief omgaan met werkstress. Maar liefst 52% van de medewerkers kan moeilijk omgaan met werkstress dat voornamelijk voortkomt uit een te hoge werkdruk. Dit blijkt uit het onderzoek van Effectory International dat onlangs is uitgevoerd onder 46 Europese multinationals, waaronder van 27 multinationals het hoofdkantoor gevestigd is in Nederland.

De vraag rijst hoe het komt dat medewerkers in Europa worstelen met werkstress. Kort gezegd komt het erop neer dat er op dit moment een te hoge stressbeleving onder medewerkers heerst. "De stijging van stress wordt recentelijk veroorzaakt door een onevenwichtige werk-privebalans en een te hoge werkdruk", stelt Rogier van de Werf, consultant Effectory International. "Medewerkers worstelen op dit moment met een constant en snel veranderende werkomgeving. Minder dan de helft van de medewerkers, werkzaam in multinationals, ervaren hun werk-privebalans als goed. De meerderheid van de medewerkers geeft aan dat de werkdruk te hoog ligt".

De keerzijde van technologie

Technische ontwikkelingen zijn veelal de boosdoener van een onevenwichtige werk-privebalans. De ontwikkelingen op dit vlak hebben onze levens vergemakkelijkt, maar het zorgt er eveneens voor dat medewerkers moeilijk de knop van werk naar prive om kunnen zetten. Doordat medewerkers 24 uur per dag bereikbaar zijn, zijn zij meer tijd kwijt aan werk dan dat zij zich in eerste instantie realiseren. Zelfs tijdens vakanties of vrije dagen blijven zij op de hoogte van wat er zich afspeelt op het werk. Een gebrek aan vrije tijd, waarin medewerkers zich volledig afsluiten van werk, kan een van de oorzaken zijn van een onevenwichtige werk-prive balans. "Een volgende keer dat je in de trein zit, kijk dan eens goed om je heen", zegt Rogier van de Werf. "Bijna iedereen is bezig met het bekijken van zijn email, Facebook, Twitter of het nieuws. Mijn smartphone heeft mijn leven een stuk makkelijker gemaakt, maar het lukt mij hierdoor haast niet meer om helemaal te stoppen met werken."

Meer werk met minder mensen

Tijdens de economische onrust werden veel organisaties gedwongen het aantal medewerkers tot het minimum te beperken. Hoewel vandaag de dag de economie weer lijkt aan te trekken, kiezen veel organisaties er voor om het aantal medewerkers niet uit te breiden. Het gevolg hiervan is dat de werkdruk toeneemt.

Het belang van een gezonde werk-privebalans

Om het volledige potentieel van medewerkers te benutten dient werkstress, werkdruk en een werk-privebalans van een gezond niveau te zijn. Om die reden is het van groot belang voor organisaties om te sturen op bovengenoemde thema's. De lange termijn gevolgen van te veel werkstress, een te hoge werkdruk en een onevenwichtige werk-privebalans varieren van een verlaagde fysieke vitaliteit, psychologische stress, burnouts, langdurige ziekte en verminderde effectiviteit. Deze gevolgen zijn zowel nadelig voor de medewerker als de werkgever.