Thuisonderwijs verder onder druk

Persbericht ChristenUnie-SGP Rotterdam - 19 november 2015

Thuisonderwijs verder onder druk

De ChristenUnie-SGP in Rotterdam heeft zeer grote moeite met het besluit van onderwijswethouder De Jonge (CDA) om ouders die thuisonderwijs verzorgen aan te geven bij de Raad van de Kinderbescherming. Raadslid Setkin Sies gaf in een speciaal actualiteitendebat hierover aan de maatregel disproportioneel te vinden: “Zonder dat er enige aanwijzing is dat het deze kinderen aan iets ontbreekt worden deze ouders in het openbaar verdacht gemaakt. Wat is er nu erger voor een ouder dan ervan verdacht te worden niet goed genoeg voor je eigen kinderen te zorgen?”

Als kinderen – die nu thuisonderwijs krijgen – niet binnen twee weken zijn ingeschreven bij een school dan wordt er door de leerplichtambtenaar een proces verbaal opgemaakt. Keuzevrijheid moet volgens Sies blijven bestaan: “Primair zijn het namelijk de ouders die verantwoordelijk zijn voor de opvoeding en het onderwijs van hun kinderen. De overheid speelt hoogstens een toezichthoudende rol.”

“Omdat ouders niet zijn ingegaan op een uitnodiging voor een gesprek gaat de wethouder nu uit van het ergste en hanteert hij het zwaarst mogelijke middel. Ik kan niet anders concluderen dan dat de wethouder erop uit is om thuisonderwijs de nek om te draaien.”, aldus Sies die goed de terughoudendheid van deze ouders begrijpt om niet een zogenaamd ‘open’ gesprek aan te gaan. “Ik heb de ouders echter wel continue geadviseerd in gesprek te blijven met de gemeente om verdere escalatie te voorkomen.”