Finalisten YPF Piano Competition 2015 bekend

Finalisten YPF Piano Competition 2015 bekend

De volgende drie pianisten hebben zich in halve finales gekwalificeerd voor de Grote Finale van de YPF Piano Competition Grand Prix Youri Egorov die zondagmiddag 22 november in de Grote Zaal van Muziekgebouw aan ‘t IJ plaats vindt: - Nathan Schaumann (15)

- Ramon van Engelenhoven (20)

- Sophiko Simsive (23)

Zij spelen eerst een in opdracht van de YPF gecomponeerd solowerk voor de linkerhand van de Nederlandse componist Diderik Wagenaar, en vervolgens respectievelijk de volgende pianoconcerten:

Categorie 1

Nathan Schaumann - Liszt Concert nr.1 in Es groot, S. 124

Categorie 2

Ramon van Engelenhoven – Prokofiev nr. 5 in G groot, Op. 55

Categorie 3

Sophiko Simsive - Liszt Concert nr.1 in Es groot, S. 124

De drie finalisten worden begeleid door het Noord Nederlands Orkest onder leiding van Pieter-Jelle de Boer, zelf laureaat van het YPF concours in 2001.

Zondagmiddag reikt Sylvia Tóth, erevoorzitter van de Young Pianist Foundation, de eerste prijs uit aan de winnaar van de Grote Finale.

Voor de leeftijdscategorie tot en met 12 jaar werd een aparte Junior Competitie georganiseerd waarvan de finale al op vrijdagmiddag 20 november om 13.30 uur in Muziekgebouw aan ‘t IJ plaats vindt.

De junior finalisten zijn:

- Julius Backer (12)

- Evander Eijsink (7)

- Anna Kuvshinov (9)

- Radu Ratering (11)

Concoursdirecteur Marcel Baudet: ‘Ik ben ontzettend blij dat we nu deze finalisten gaan horen op zondag. En het is ons gelukt, nu na 16 jaar YPF Piano Competition Grand Prix Youri Egorov, dat we drie spectaculaire finalisten hebben in de leeftijd van 15 tot en met 23 jaar, na een aantal heel zware eerdere rondes waarin ze zich in zowel solowerk als kamermuziek hebben moeten bewijzen. De jury is razend enthousiast over deze unieke opzet van het concours dat naadloos een harmonie vormt met de concerten in het Young Pianists Festival.

Basis van het concours: eerst het normale concours repertoire Beethoven Sonates en moeilijke romantische werken en dan vervolgens in de halve finale dat de finalisten zich moeten bewijzen in misschien wel het meest kwetsbare repertoire namelijk partita’s van Bach en kamermuziek met werken van Mozart.’

Voor de beide finales zijn nog kaartjes beschikbaar via www.ypf.nl. De publieke belangstelling voor de voorrondes overtrof al de verwachtingen.

Vrijdag 20 t/m zondag 22 november a.s. vinden nog diverse concerten van het Young Pianists Festival plaats, waaronder het fortepianorecital van Andres Staier en Tobias Koch, het concert van Barry Douglas met het Conservatorium van Amsterdam Kamerorkest, de grootse ‘Tribute to Youri Egorov’ en de speciale uitvoering van Stravinsky’s Le Sacre du Printemps voor twee piano’s met live visualisatie.

Voor het volledige festivalprogramma zie www.ypf.nl/festival. Voor de concours kandidaten zie: http://www.ypf.nl/concours