Speelplek voor vluchtelingenkinderen Heumensoord


NIJMEGEN, 20151119 -- Deze week leggen medewerkers en vrijwilligers van Springzaad* , Wilde Weelde*, hoveniersbedrijf BTL en Natuurmonumenten een natuurspeelplaats en ontmoetingsplek aan voor vluchtelingen van het AZC Heumensoord, bij Nijmegen. Op dit moment wonen daar al enkele duizenden bewoners, waaronder een paar honderd kinderen*.De verwachting is dat dit aantal de komende tijd zal toenemen. Deze plek is om kind te kunnen zijn, plezier te maken en de problemen van alledag even te vergeten.

Het hout komt uit eigen bos. Medewerkers van Natuurmonumenten zamelden geld in voor de speelplaats en de bouwmaterialen. Stichting Springzaad ontwierp de speelplaats en hoveniersbedrijf BTL plaatst de toestellen. Ruim dertig leden van Stichting Springzaad en Wilde Weelde zetten nu hun vakmanschap in op het gebied van avontuurlijk, natuurlijke speelruimtes om de speelplek af te maken. 

Er komen objecten als een klim- en klauterparcours, een metallofoon (muziekinstrument van stalen toetsen op grote boomstammen), een fiets-crossbaantje, een huttenbouwplek en zitplekken. Hier kunnen bewoners van Heumensoord elkaar én buurtbewoners ontmoeten. 

“Ook wij wilden iets positiefs doen voor de vluchtelingen die hier een tijd te gast zullen zijn en zetten daarom onze expertise met betrekking tot het aanleggen van natuurspeelplekken graag in” aldus Sigrun Lobst en Petra Wevers, die vanuit Stichting Springzaad het project coördineren. “Uit het hele land komen mensen van Springzaad en Wilde Weelde deze week naar Nijmegen om mee te helpen. Geweldig is dat.”

Op de eerste dag al kwamen er bewoners van het AZC nieuwsgierig kijken wat de hoveniers gingen doen. Tijdens het zagen en spitten gingen de hoveniers in gesprek met een paar meisjes die de eerste zinnetjes Nederlands konden zeggen: “ Hoe gaat het met u?” en ook kwamen jongetjes meehelpen met de graafwerkzaamheden. Zo is de klus hopelijk snel geklaard en kunnen de bewoners volgende week al de speelplek in gebruik nemen.



Noot voor redacties:



stichting Springzaad