Kerken moeten duurzamer - Protestantse Kerk Nederland


19 november 2015

*Klimaatverandering en de opwarming van de aarde zijn misschien wel de grootste uitdagingen waar de mensheid voor staat. Deze onderwerpen moeten de agenda van de kerk mede bepalen, vindt dr. Arjan Plaisier.

Pagina-inhoud

De Protestantse Kerk in Nederland roept plaatselijke gemeenten daarom op waar mogelijk actie te ondernemen. Het thema duurzaamheid stond vorige week op de agenda van de generale synode vanwege de klimaattop in Parijs volgende maand.

De landelijke kerkvergadering van de Protestantse Kerk gaat een brief naar de gemeenten sturen, waarin deze worden opgeroepen actie te ondernemen. Dat kan bijvoorbeeld door het kerkgebouw te verduurzamen, door isolatie te verbeteren, over te stappen op led-verlichting of zonnepanelen te
plaatsen.

`Het probleem van wereldwijde klimaatverandering is groter dan ooit', stelt de synode in de brief. `Wanneer de schepping, het leven en de menselijke waardigheid in het geding zijn, mag de kerk niet zwijgen.'

Bisschop Gerard de Korte van bisdom Groningen-Leeuwarden, gaf via een videoboodschap een toelichting op de klimaatencycliek Laudato Si' van de `groene' paus Franciscus. Hij zei te hopen dat de Protestantse Kerk duurzaamheid hoog op de agenda houdt.

Bron: Friesch Dagblad