151118 - Versterkingsprogramma scholen


Scholen in gemeente Ten Boer bestand gemaakt voor aardbevingen

Alle schoolgebouwen in de gemeente Ten Boer zijn de afgelopen periode grondig geinspecteerd op aardbevingsbestendigheid. Ook de bouwkundige staat van de gebouwen is bekeken. Waar een onveilige situatie werd geconstateerd, is deze meteen aangepakt, verstevigd of versterkt. Daardoor zijn alle
schoolgebouwen nu veilig.

De gemeente, de schoolbesturen en het bestuur van Kids2b vinden dat de schoolgebouwen moeten worden versterkt en ook bestand moeten worden gemaakt tegen toekomstige bevingen.

Uit de inspecties blijkt dat voor alle schoolgebouwen maatregelen nodig zijn. Deze maatregelen volgen de meest recente technische aardbevingsrichtlijnen, zoals die in opdracht van de rijksoverheid zijn gesteld. Hierbij wordt als basis gebruikt een sterkere aardbeving, die eens in de 475 jaar
kan plaatsvinden.

Inmiddels is berekend welke bouwkundige aanpassingen nodig zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om het aan elkaar bevestigen van vloeren, wanden en dak, vervangen van metselwerk en verbreding van de fundering.

De komende periode wordt onderzocht of een bestaande school het beste kan worden versterkt of dat in plaats daarvan moet worden gekozen voor nieuwbouw.

Vervolg

Zodra er meer duidelijkheid is over de planning en de vervolgstappen, worden de ouders/verzorgers hierover geinformeerd.