In- en uitsluiting in de Europese Unie

20nov2015

09.00 - 16.00

In- en uitsluiting in de Europese Unie

20nov2015 09.00 - 16.00

Congres

Tegen de achtergrond van voortdurende bezuinigingsmaatregelen, de aanhoudende financiele crisis en de huidige vluchtelingencrisis organiseert het Amsterdam Centre for European Law and Governance (ACELG) van de UvA zijn jaarlijks congres over de thema's `opnemen' en `uitsluiten' in de Europese Unie.

Nationaal protectionisme

Vanuit een intern perspectief gaat het tijdens het congres om de dynamiek tussen lidstaten, de EU en haar burgers bij in- en uitsluiting. De deelnemende wetenschappers gaan in op verschillende vragen naar aanleiding van het huidige bezuinigingsklimaat. Wie kan volledig meedoen en zijn of haar rechten als EU-burger uitoefenen? Welke invloed hebben bezuinigingsmaatregelen op transnationale solidariteit tussen burgers in de verschillende lidstaten? Nieuw nationaal protectionisme leidt tot het afschermen van nationale welvaartsstelsels en ontzegt EU-burgers de toegang tot sociale rechten in grensoverschrijdende situaties. Hoe reageren de Europese instellingen op de geluiden uit lidstaten dat het vrij verkeer van personen een halt moet worden toegeroepen? Zijn er tekenen van institutionele samenwerking tussen lidstaten om de negatieve gevolgen van het vrij verkeer voor nationale welvaartsstelsels aan te pakken?

Tegelijkertijd speelt de EU - door het opleggen van bezuinigingen - een steeds grotere rol bij sociale uitsluiting binnen lidstaten. Wat zijn de gevolgen van nationale maatregelen die burgers uitsluiten van sociale voorzieningen en welke rol speelt de EU in het tegengaan van sociale uitsluiting?

Humanitaire waarden

Vanuit een extern perspectief zijn de thema's opnemen en uitsluiten relevant voor de wijze waarop de EU en haar lidstaten omgaan met economische migranten en vluchtelingen, en ook met mensen van buiten de unie in andere situaties. Hier raken de thema's aan fundamentele vragen over de EU als een gemeenschap die gefundeerd is op humanitaire waarden en beginselen. Hoe gaat de EU om met `de ander'? Houdt de EU zich aan haar eigen waarden, en aan internationale verplichtingen en standaarden, zoals neergelegd in de Conventie van Geneve betreffende de Status van Vluchtelingen en het Europees Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden (EVRM)? Welke rol speelt solidariteit tussen de lidstaten bij opneming of uitsluiting van degenen die van buiten de EU komen? Deze en andere vragen komen tijdens het congres aan bod.

Praktische informatie

De voertaal van het congres is Engels. Deelname is gratis; vooraf aanmelden (verplicht) via onderstaande verwijzing.

Doelenzaal

* Universiteitsbibliotheek

Singel 425 | 1012 WP Amsterdam +31 (0)20 525 2301

* Meer informatie en aanmelden

Zie het origineel.

Gepubliceerd door UvA Persvoorlichting