`Kindvriendelijke opvang voor asielzoekerskinderen'

Vluchtelingenkinderen zijn de dupe van het asielzoekersbeleid: ze moeten vaak verhuizen en hebben onvoldoende toegang tot het onderwijs of de gezondheidszorg. Daarom roepen meer dan 150 organisaties, waaronder de AOb, op tot een kindvriendelijke opvang waar kinderen een vaste plek hebben en geregeld onderwijs kunnen volgen.

De organisaties vragen de Nederlandse regering om de belangen van de kinderen voorop te stellen en zich te houden aan het VN-Kinderrechtenverdrag. Dat verdrag zegt dat asielzoekerskinderen in eerste plaats kind zijn met dezelfde rechten als alle andere Nederlandse kinderen. De organisaties willen dat de Nederlandse regering de kinderen gaat helpen met bijvoorbeeld psychosociale hulp, een vaste plek en kleinschalige opvang waar ze genoeg aandacht krijgen en stabiliteit.

Ook de AOb ondertekent deze oproep, waarbij de bond vooral kijkt naar wat de leraren precies voor ondersteuning nodig hebben als ze asielzoekerskinderen in de klas krijgen. Denk aan bijvoorbeeld een extra persoon in de klas of eenduidig lesmateriaal. "Wat je nu vaak ziet in de asielzoekerscentra is dat het lesmateriaal niet overal hetzelfde is", zegt Trudy Kerperien, AOb-medewerker Internationale Zaken. "Als kinderen verhuizen gebruiken ze op die nieuwe plek weer een andere lesmethode. Dat gebeurt te vaak."

Het Onderwijsblad schreef onlangs over asielzoekerskinderen in de klas. Hoe ga je daar als leraar mee om? Download dat artikel hieronder als PDF-document. Net als het andere artikel: 'Elke week 500 vluchtelingenkinderen erbij' dat gaat over basisschool de Stromen in Alphen aan den Rijn die al jaren kinderen opvangen.