Christus Koning van het heelal


Christus Koning van het heelal 22-11-2015


Glas-in-loodraam in de apsis van de Antonius Abt in Volkel.
Ontwerp van Harry Koolen, 1938. Uitvoering: G. Mesterom.
Bron: www.kerkramen.nl.



Afsluiting van het kerkelijk jaar

Op zondag 22 november 2015 wordt in de Kerk het hoogfeest van Christus, Koning van het heelal gevierd. Dit hoogfeest is de laatste zondag van het kerkelijk jaar. De liturgische kleur is wit.

`Mijn koningschap is niet van deze wereld', zegt Jezus tot Pilatus (Joh. 18,36). Jezus is een koning zonder paleis, troon, soldaten, rijkdom, macht en glorie. Hij is een koning die zijn hart opent voor mensen, die zich ophoudt met zieken, armen, bij mensen verblijft die niet meetellen. Een
koning die op een ezel zit, die voeten wast, die een kroon van doorntakken krijgt opgezet en wiens troon het kruis is. Een koning die het wereldse koningschap op zijn kop zet. Het feest van Christus Koning verwijst naar het Rijk waarin juist de armen en kleinen gezien zullen zijn.
"Het Koninkrijk van Christus volgt de criteria van deze wereld niet. Zijn maatstaf is de liefde, de toewijding, de inzet voor de behoeftigen naar lichaam en ziel. Als we in het Onze Vader bidden dat zijn Rijk kome, dan vereist dat van ons dat we de bereidheid hebben de wil van onze Koning in
ons eigen leven om te zetten. De Heer zal ons laten zien waarmee we onze medemensen kunnen helpen." (paus emeritus Benedictus XVI in zijn Angelus-toespraak op Christus Koning, 23 november 2008).

Met de encycliek Quas Primas van 11 december 1925 besloot paus Pius XI het hoogfeest van Onze Heer Jezus Christus Koning (Dominus Noster Iesus Christus Universorum Rex) in de liturgie van de Kerk in te voeren. Dit naar aanleiding van de 1600-jarige viering van het Concilie van Nicea (325).