Strooiwagens rukken uit om gladheid te bestrijden


22 november 2015, 22:56

Met het vallen van de avond is de temperatuur in opklaringen flink gedaald. Op diverse plekken in het binnenland vriest het, en ook de wegdektemperaturen zijn lokaal al onder nul gedaald. Strooiwagens rukken op diverse plaatsen uit om de gladheid te bestrijden.

Het KNMI heeft code geel afgegeven voor de gladheid. Het gaat om een typische situatie van bevriezing. Gedurende de dag zijn er op veel plekken buien gevallen, waardoor het wegdek vochtig is geworden. Met het dalen van de temperatuur kan dit vocht bevriezen. Dit levert een onzichtbaar,
verraderlijk laagje ijs op. Het is als het ware een dunne spiegel van ijs op de weg.

Vooral niet gestrooide plekken glad

Rijkswaterstaat zal vanavond en vannacht alles op alles zetten om de wegen van een laag zout te voorzien. Gladheid door bevriezing is namelijk goed te verhelpen door te strooien. De buiigheid verdwijnt vannacht. Het zout wordt dus niet weggespoeld en krijgt optimaal de tijd en ruimte om in te
werken. De VID verwacht op gestrooide wegen (snelwegen, belangrijke doorgaande wegen) de minste hinder. Het is vooral oppassen op op- en afritten, bruggen, viaducten en ongestrooide lokale wegen.

En de temperatuur is nu zodanig gedaald dat een waarschuwing op zijn plaats is: kans op gladheid door bevriezing van natte weggedeelten.

* VID (@vid) November 22, 2015

Foto: (c) VID