Minister Kamp brengt bezoek aan Iran

Nieuwsbericht | 20-11-2015 | 16:30

Minister Kamp van Economische Zaken brengt van 22 tot en met 25 november een werkbezoek aan Iran. Zijn bezoek vindt plaats tegen de achtergrond van mogelijke sanctieverlichting in 2016. Het bezoek staat in het teken van hervatting van de economische relatie met Iran en het versterken van de randvoorwaarden voor bilaterale handel en investeringen.

Tijdens zijn bezoek spreekt Kamp het Forum van gasexporterende landen toe, het Gas Exporting Countries Forum (GECF). Daarnaast ontmoet Kamp de Iraanse Minister van Economische Zaken en Financien, de Minister van Petroleum, de Minister van Landbouw en de Minister van Industrie, Mijnbouw en Handel. In deze gesprekken zal Kamp de brede bilaterale economische betrekkingen met Iran een nieuwe impuls geven en de mogelijkheden verkennen voor verdieping van wederzijdse handel en investeringen. Tijdens deze verkennende missie, het eerste economische bezoek van een Nederlandse Minister sinds vele jaren, wordt Kamp vergezeld door meer dan 60 bedrijven, brancheorganisaties en kennisinstellingen uit voornamelijk de energie- en landbouwsector.

Minister Kamp: "Nederland en Iran onderhouden al bijna 400 jaar betrekkingen met elkaar. In die vier eeuwen is er een lange traditie van samenwerking ontstaan op diplomatiek, economisch en cultureel gebied. Indien Iran de afspraken van het nucleaire akkoord nakomt, staan we aan de vooravond van sanctieverlichting en kunnen deze oude banden hernieuwd worden. Dat biedt Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen kansen om bij te dragen aan de ontwikkeling van dit fascinerende land." De bewindsman betoogt dat na het recente politieke bezoek van Minister Koenders, Nederland met dit bezoek een belangrijke volgende stap zet in het aanhalen van de economische banden. Kamp: "Ik kijk er naar uit om met de meereizende bedrijven, van MKB tot Multinational, de mogelijkheden voor handel en investeringen te verkennen die in Iran in 2016 kunnen ontstaan."

Internationale Gastop

Minister Kamp neemt op 23 november aanstaande deel aan het GECF in Teheran. Het GECF geldt als het internationale platform voor dialoog en discussie tussen de producerende en consumerende gas-landen. Nederland is sinds 2008 waarnemend lid van de organisatie. Tijdens deze ministeriele bijeenkomst zal er worden gesproken over het transport van gas, de ontwikkeling van regionale en wereldwijde gasmarkten en technologische ontwikkelingen op de gasmarkt. Kamp zal tijdens zijn toespraak de veranderende rol van Nederland op gasgebied adresseren en het belang van de vrije markt onderstrepen.

Verkenning Nederlandse bedrijven van de Iraanse markt

Iran is met 77 miljoen mensen een van de grootste economieen in de regio en geldt als een potentiele groeimarkt voor veel ondernemers. Het land heeft de een na grootste gasvoorraad en de twee na grootste olievoorraad van de wereld, een hoogopgeleide, jonge bevolking en een overheid die als doel heeft de economie te moderniseren en op termijn te diversifieren. Dit potentieel biedt kansen voor Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen die met hun producten, diensten en expertise op het gebied van onder meer olie, gas, landbouw, food en tuinbouw de Iraniers veel kunnen bieden. Tot 2012, toen verdere sancties werden ingesteld vanwege het Iraans nucleaire programma, deed Nederland veel zaken in Iran. Het perspectief op mogelijke sanctieverlichting in de eerste helft van 2016, maakt een geleidelijke en zorgvuldige hervatting van de economische en traditioneel goede handelsrelaties weer mogelijk. Minister Kamp wil daaraan met dit economische bezoek een belangrijke bijdrage leveren. Dit verkennende bezoek biedt de meereizende Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen de gelegenheid om (hernieuwd) kennis te maken met hun Iraanse (zaken)partners en geeft hen een beter beeld van de mogelijkheden en uitdagingen in Iran.

Stap-voor-stap aanhalen bilaterale economische banden

Nederland wil werken aan een stapsgewijze hervatting van de economische en handelsrelaties met Iran. Tijdens het bezoek van minister Kamp zullen de mogelijkheden hiertoe verder worden verkend. Minister Koenders van Buitenlandse Zaken bracht eerder dit najaar al een bezoek aan het land, een bezoek dat in het teken stond van het onderzoeken van mogelijkheden voor samenwerking op politiek, cultureel en economisch gebied. Minister Kamp spreekt tijdens zijn bezoek met vier Iraanse ministers over wederzijdse economische kansen, Nederlandse expertise en het groeipotentieel van beide landen. Met Minister Tayebnia van Economische Zaken en Financien spreekt Kamp over het verbeteren van de economische betrekkingen en de bilaterale betrekkingen in bredere zin. Met minister Hojjati van Landbouw spreekt hij over verdere samenwerking op het gebied van tuinbouw, water en voedsel. Met minister Zanganeh van Petroleum zal gesproken worden over de samenwerking in de olie & gas sector terwijl met Minister Nematzadeh van Industrie, Mijnbouw en Handel waarin daarnaast ook wordt ingegaan op samenwerking in sectoren als landbouw en water. Hierbij neemt verbetering van de essentiele randvoorwaarden voor wederzijdse handel en investeringen, waaronder terugbrengen van handelsbelemmeringen, een belangrijke plek in.

Programma

Het programma tijdens het bezoek van Minister Kamp ziet er als volgt uit:

Zondagavond 22 november 2015

- Aankomst Teheran

Maandagochtend 23 november 2015

- Kick-off bijeenkomst met de Nederlandse bedrijvendelegatie

- Bezoek aan National Iranian Gas Company (NIGC) en bilateraal gesprek met Mr Araghi, Deputy Minister of Petroleum & Managing Director NIGC

- Bilateraal gesprek met Mr Tayebnia, Minister of Economic Affairs and Finance

Maandagmiddag 23 november 2015: GECF Summit

- Ontvangst en welkom door Mr Zanganeh, Minister of Petroleum

- Inaugurele Ceremonie en toespraak H.E. Dr Hassan Rouhani, President van Iran

- Statements door Excellencies, Heads of State & Government en andere Heads of Delegations of Member States and Observer States, waaronder toespraak Minister Kamp

Maandagavond 23 november 2015: GECF Summit

- Diner gehost door Dr Hassan Rouhani, President van Iran

Dinsdagochtend 24 november 2015

- Bilateraal gesprek met Mr Zanganeh, Minister of Petroleum

- Ronde Tafel met Minister Zanganeh en Nederlandse bedrijven

- Bilateraal gesprek met Mr Hojjati, Minister of Agriculture

- Ronde Tafel Meeting met Minister Hojjati en Nederlandse bedrijven

Dinsdagmiddag 24 november 2015

- Bilateraal gesprek met Mr Nematzadeh, Minister of Industry, Mining and Trade

- Ronde Tafel Meeting met Minister Nematzadeh en Nederlandse bedrijven

Dinsdagavond 24 november 2015

- Buffetdiner met Nederlandse bedrijven, kennisinstellingen, brancheorganisaties en hun Iraanse gasten

Woensdagochtend 25 november 2015

- Bilateraal gesprek met Mr Dr Zand, Deputy Minister of Agriculture

- Bezoek aan de Agriculture Research, Education and Extension Organisation (AREEO)