Bevolkingsonderzoek prostaatkanker

23 november 2015

"Is een landelijke screening naar prostaatkanker zinvol? Uroloog Stefan Haensel geeft antwoord: "Urologen praten hier al jaren over. Dankzij een screening kunnen levensbedreigende tumoren ontdekt worden en door verwijdering daarvan kan een patient langer leven. Dat is natuurlijk een groot voordeel. Maar vaak zijn prostaattumoren niet levensbedreigend; deze tumoren groeien erg langzaam en geven geen klachten. Behandeling van deze tumoren is dus vaak zinloos. De screeningstesten en behandeling van prostaatkanker zijn bovendien behoorlijk ingrijpend, met hinderlijke bijwerkingen voor de patient. De vraag is dus: wegen de voordelen van screening op tegen de nadelen ervan? Op dit moment vinden we van niet. Daarom is er geen landelijk bevolkingsonderzoek prostaatkanker."

Meer lezen? Lees het artikel Misverstanden plasproblemen bij mannen over dit onderwerp. Of kijk dan op de website AllesoverUrologie.nl

Movember

Prostaatkanker is wereldwijd de meest voorkomende kankersoort bij mannen. Toch bestaat er nog veel onduidelijkheid over de prostaat. Uroloog Stefan Haensel bespreekt in de maand november iedere week misverstanden over prostaatkanker. U kunt onderaan dit bericht klikken op de tag 'Movember' om alle nieuwsberichten over de prostaat te lezen.