Schippers wil EU-inzet eerlijke toewijzing sportevenementen

Minister Edith Schippers (VWS) heeft vandaag in Brussel een Europese Raad van sportministers bijgewoond. Op deze vergadering droeg de Luxemburgse minister Romain Schneider het voorzitterschap van de EU-Sportraad symbolisch over aan Schippers. Nederland bekleedt in het eerste half jaar van 2016 het voorzitterschap van de Europese Unie.

Schippers presenteerde in de vergadering haar prioriteit tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de EU-Sportraad: integriteit in de sport. Het gaat daarbij om goed bestuur bij de toewijzing van grote internationale sportevenementen, maar ook om de bestrijding van doping en matchfixing. In het bijzonder ging Schippers vandaag in Brussel in op het belang van integriteit bij het toewijzen van grote internationale sportevenementen. Overheden zijn daarbij betrokken omdat zij bij een evenement investeren in veiligheid, infrastructuur en in maatschappelijke aspecten. Om die reden vindt Schippers dat de Europese sportministers zich voor goed en integer bestuur door internationale sportfederaties moeten sterk maken.

De Nederlandse sportminister illustreerde de problematiek door te wijzen op recente schandalen rond de toekenning van het WK Voetbal in 2018 en 2022. Als het er bij toewijzing van een evenement niet eerlijk aan toegaat, leidt dat terecht tot maatschappelijke verontwaardiging. En daardoor tot afname van het draagvlak onder de bevolking voor het organiseren van grote sportevenementen.

Schippers: "Mijn inzet is om met mijn Europese collega's en met de sportwereld gezamenlijk te komen tot heldere spelregels en criteria waaraan iedereen zich moet houden. Wie dat niet doet, moet dan niet meer in aanmerking komen voor een groot sportevenement. Overheidsfinanciering zouden we afhankelijk kunnen laten zijn of er voldaan wordt aan onze criteria. Dit regel je natuurlijk niet in een half jaar, maar ik wil er een stevig begin mee maken. Sport is leuk om te doen, om naar te kijken en om met elkaar te beleven. En dat moet het blijven. Fair play op het sportveld en in de bestuurskamer!" De bijeenkomst van Europese sportministers in Brussel begon met een verklaring van de Franse staatssecretaris van Sport over de aanslagen in Parijs, gevolgd door een moment van stilte.