Vergunningsvrij bouwen en mantelzorg


Nederland heeft de komende jaren te maken met toenemende vergrijzing. Mensen worden ouder, hebben minder kinderen en wonen langer zelfstandig.

Zelfredzaamheid

Om de zorg in tijden van bezuinigingen betaalbaar te houden, wordt de `participatiemaatschappij' vanuit het Rijk gestimuleerd. Hulp van naasten en zelfredzaamheid zijn hierbij sleutelwoorden.

Huisvesting t.b.v. mantelzorg kan vergunningsvrij zijn

Per 1 november 2014 is daarom de wetgeving gewijzigd, waardoor huisvesting ten behoeve van mantelzorg bij uw woning ook vergunningsvrij kan zijn. In een woning of in een bestaand bouwwerk bij een woning mag iemand (met zijn of haar levenspartner) wonen die zorg verleent aan de bewoner van de
woning of zorg ontvangt van de bewoner van de woning. Dit is alleen onder bepaalde voorwaarden toegestaan. De gemeente kan bijvoorbeeld vragen om een verklaring van een huisarts, wijkverpleegkundige of andere instantie waarmee de medische behoefte aan zorg wordt onderbouwd.

Meer informatie

U kunt hier meer informatie vinden over de vergunningsvrije bouwmogelijkheden, mantelzorg en de belangrijkste voorwaarden. Ook kunt u contact opnemen met de gemeente via gemeente@mookenmiddelaar.nl of telefoonnummer (024) 696 91 11.