Hulp bij het huishouden


Hulp bij het huishouden

De afgelopen tijd is er het nodige veranderd voor hulp bij het huishouden. Iedereen die hulp krijgt bij het huishouden, krijgt niet meer een bepaald aantal uren, maar een resultaat, bijvoorbeeld `een schoon en leefbaar huis'. Maar wat betekent dat nu eigenlijk?

Wat is er veranderd?

De gemeente kijkt bij hulp bij uw huishouden niet meer naar het aantal uren, maar naar het resultaat. Dus niet meer `twee uur zwaar huishoudelijk werk per week', maar het resultaat `een gestructureerd huishouden: een schoon en leefbaar huis'. Het is bij huishoudelijke taken namelijk heel
normaal dat dit de ene keer wat meer tijd kost dan de andere keer. Het hoeft niet overal `spic en span' te zijn, maar het huishouden moet `op orde' zijn.

Waarom is het veranderd?

Alle gemeenten krijgen minder geld voor het organiseren van hulp bij het huishouden. De gemeente wil deze hulp graag kunnen blijven bieden aan diegene die dat nodig hebben. Dat betekent dat we het anders gaan organiseren, zodat het uiteindelijk ook minder kost.

Wat is een gestructureerd huishouden?

Onder een gestructureerd huishouden verstaan we een huishouden waarbij iedere bewoner van de woning gebruik kan maken van een opgeruimde en functionele huiskamer, slaapkamer, keuken, toilet, badkamer en hal. Bij een gestructureerd huishouden horen dus niet de zolder, de niet-gebruikte ruimten
in een woning, de kelder en werkzaamheden die buiten de woning plaatsvinden (ramen lappen buiten en tuinonderhoud) en klusjes als de kerstboom optuigen of verhuisdozen in/uitpakken.

Wie bepaalt welke ondersteuning u nodig heeft?

De gemeente geeft de indicatie voor ondersteuning bij het huishouden af. De regieassistenten in uw wijkteam bepalen welke ondersteuning u nodig heeft. Hierbij is het uitgangspunt wat u wel kan, in plaats van wat u niet kan en wie daarbij kan helpen. Denkt u dan aan hulp van familie, vrienden,
vrijwilligers of buurtgenoten. Of hulp van diensten in de buurt, zoals een boodschappenservice. Pas wanneer deze mogelijkheden er voor u niet zijn, komt u in aanmerking voor ondersteuning via de gemeente.

De hulp heeft geen tijd meer voor een praatje, maar wie wel?

Er zijn verschillende mogelijkheden. Uw wijkteam denkt graag met u mee over wat het beste bij u past. Als u contact opneemt met uw wijkteam, dan kunt u samen met hen kijken wat voor u de beste oplossing is.

Vragen?

Heeft u nog vragen of opmerkingen over de aankomende veranderingen? Belt u dan gerust. De leden van uw wijkteam helpen u graag. Zij zijn te bereiken op telefoonnummer 14 0165.