Hoe schakelt u de hulpdiensten in(24-11-2015)


RSS

Ziet u in uw buurt iets verdachts, ondervindt u overlast of bent u getuige van een misdrijf? Dan bestaan er verschillende mogelijkheden om dit bij de hulpdiensten kenbaar te maken.

Wanneer belt u 112?

Wanneer iemands leven in direct gevaar is, bijvoorbeeld als iemand zwaar gewond is en dringend medische hulp nodig heeft. Of wanneer u getuige bent van een misdrijf. Bijvoorbeeld geweld, moord, een inbraak, vandalisme of diefstal. Dit zijn allemaal voorbeelden van spoedeisende situaties
waarvoor u 112 mag bellen.

Het is dan wel belangrijk dat u doorgeeft welke hulpdienst u nodig heeft. Wanneer u 112 belt, geef dan door wat er aan de hand is, waar er hulp nodig is en welke hulpdienst er nodig lijkt te zijn: politie, brandweer of ambulance.

Bent u getuige van een misdrijf of van geweld? Dan kunt u de politie helpen door de kenmerken van de dader(s) door te geven. Zoals het geslacht, de huidskleur, lengte en het gezicht. Of het kenteken van het voertuig van de dader(s).

Wanneer belt u 0900-8844?

Is een situatie niet-spoedeisend, maar heeft u wel hulp nodig? Voor de politie belt u dan het landelijke politienummer: (0900) 88 44 (lokaal tarief). Het nummer van de brandweer in de buurt staat op de website van de brandweer.

Anoniem melden?

Soms kan het echter voorkomen dat u om bepaalde redenen iets niet durft te melden en bij uw melding graag anoniem wilt blijven. In dit geval kunt u via het gratis telefoonnummer (0800) 70 00 van Meld Misdaad Anoniem (kortweg M.) anoniem een misdrijf melden.

Meld Misdaad Anoniem is een vangnet voor mensen om een bijdrage te leveren aan de veiligheid in hun eigen omgeving. Het is de plek waar anonimiteit wordt gewaarborgd. Anonieme meldingen worden getoetst en doorgezet naar bevoegde instanties, zoals de politie en andere opsporingsdiensten. Zij
kunnen hiermee een onderzoek starten of de melding kan bijvoorbeeld bijdragen aan een lopend onderzoek. Van belang hierbij is dat u zoveel concrete informatie (feiten en omstandigheden) verstrekt. Duidelijke kenmerken van de dader is hier een voorbeeld van.

De meldijn is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 uur tot 24.00 uur en in de weekenden en op feestdagen van 10.00 uur tot 18.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.meldmisdaadanoniem.nl.