Instrument voor Nijmeegse Raad wint Goudvink


NIJMEGEN - De Rekenkamer van de gemeente Nijmegen heeft de Goudvink gewonnen voor het rekenkamerrapport over de Lokale Lastenmeter. De Goudvink is de is de prijs van de Nederlandse Vereniging voor Rekenkamers & Rekenkamercommissies (NVRR) voor het beste rekenkamerrapport van het jaar.

Raadsleden kunnen met de Lokale Lastenmeter op een virtuele manier zien wat de effecten zijn van de voorstellen van het college op bepaalde groepen Nijmegenaren. Daarnaast kunnen de raadsleden met deze tool de effecten zien van de plannen die zij zelf maken.

De Lastenmeter werd in november 2014 gelanceerd met de mogelijkheid om voor een aantal typen huishoudens in beeld te krijgen wat de hoogte van de gemeentelijke lasten is. Ook kunnen de totale opbrengsten per belasting voor de gehele stad en de huidige verdeling van deze lasten worden bekeken.
In de nieuwste versie zijn bovendien ook bedrijven opgenomen. Het is mogelijk om te zien wat de veranderingen in tarieven betekenen voor bedrijven en de gemeentelijke begroting.

Uitbreiding
De Lastenmeter is ondertussen ook bij een aantal andere gemeenten in gebruik genomen. De gemeenten Deventer, Hollands Kroon, Landgraaf, Lingewaard, Overbetuwe en Tilburg hebben zich aangesloten bij de Woonlastenmeter van de Rekenkamer Nijmegen. Wie de Lokale Lastenmeter ook wil raadplegen kan
dat hier doen.



Bron: Raadslid.Nu, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, 24 november 2015.

Social media: Raadslid.Nu is ook te volgen op Twitter (@RaadslidNu), Facebook en Linkedin

Raadslid.Nu is de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en staat voor een sterke en krachtige positie van gemeenteraden ten behoeve van het functioneren van de lokale democratie.

Raadslid.Nu houdt op maandag 23 november een seminar in het raadhuis van Zaanstad over de controlerende rol van de raad. In 2016 is de controlerende rol van de raad bovendien het leidende thema van de activiteiten van Raadslid.Nu.

Wist u dat sinds de wijziging van het rechtspositiebesluit voor raads- en commissieleden, de gemeente de contributie van de beroepsvereniging vergoedt, waarvan een raadslid in verband met de uitoefening van zijn functie lid is.

Nog geen lid van de vereniging? Een collectief lidmaatschap kost maar 35 euro per persoon en commissieleden en fractieondersteuners vallen, wanneer zij ook aangemeld zijn, binnen een collectief lidmaatschap. Het individueel lidmaatschap kost 75 euro. Aanmelden kan hier!

Voor meer informatie over Raadslid.Nu: www.raadslid.nu